EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Радина Андонова: Науката дава шанс да четем повече и да предаваме наученото

Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

 

www.zdrave.net

12.3.2023

 

Д-р Радина Андонова, д.м. е специалист по инфекциозни болести. От февруари 2023 г. е част от екипа на Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Софиямед".

От 2012 до януари 2023 г. работи като част от екипа на Инфекциозна клиника към Военномедицинска академия - София, където придобива специалност по инфекциозни болести". От 2018 г. е военнослужещ лекар с присвоено звание "лейтенант", а от 2019 г. е асистент към Катедрата по инфекциозни болести във ВМА, София.

През 2018 г. защитава дисертационен труд на тема "Сравнителен анализ на диариен синдром при пациенти с инфекциозни и малигнени заболявания" с научен ръководител проф. Камен Плочев.

През 2017 г. специализира инфекции при трансплантирани пациенти в Швейцария, CHUV, Лозана.

Провеждала е множество курсове и специализации в Дания, Ирландия, Словакия, Холандия, Испания.

Автор е на над 50 научни публикации и над 20 научни съобщения.

Научните й интереси са свързани с лаймска болест и други кърлежово-преносими заболявания, вирусни хепатити, диариен синдром, невро- и белодробни инфекции, инфекции при бременни, инфекции при пациенти с автоимунни заболявания и компрометиран имунитет, имунология и трансплантология


Д-р Андонова, какво Ви провокира да обърнете поглед към инфекциозните болести?

Определено е имало и други дисциплини, които са представлявали интерес за мен, но от първия момент, в който се срещнах с инфекциозните болести, за мен е нямало съмнение с какво ще се занимавам занапред. Специалността е увличаща, изключително интересна, комплексна и е голямо предизвикателство. Смело мога да кажа, че почти цялата медицина е в нея. И най-хубавото – пациентите в голям процент от случаите си тръгват излекувани, което е изключително удовлетворение.

 

Кои са учителите Ви в специалността?

Започвам с моя първи учител и първи досег със специалността: моята асистентка в университета – д-р Любена Андонова. Благодарение на нея видях чара на иначе страшно звучащите „инфекциозни болести”. Впоследствие по време на специализацията си във Военномедицинска Академия имах шанса да работя с изключителни специалисти в областта – проф. Георги Попов, проф. Камен Плочев, проф. Иван Диков и изобщо целият екип по време на обучението и работата ми след това. Всички, с които съм работила, са хора с големи сърца. Освен чисто медицинската част, ме научиха, че пациентът винаги има право и е над всичко. От този принцип се ръководя и до днес.

 

Как избрахте темата на дисертационния Ви труд?

Инфекциите при имунокомпрометирани пациенти винаги са били интерес за мен. Така се роди и идеята за дисертационния ми труд. По–голямата част от пациентите, включени в изследването, бяха такива след костномозъчна трансплантация и другата група – HIV-серопозитивни. Работата с тези пациенти е истинско предизвикателство. Поставянето на диагноза и правилното лечение при тях в спешен порядък е особено важно за добрия изход. Освен това при тях има намесена много имунология, което допълнително прави работата много интересна.

 

Кои проблеми в инфектологията са във фокуса на научните Ви интереси в момента? Вече имате академичен опит, имате и немалък брой научни публикации, може би следващата стъпка е монография или учебник?

Интерес за мен продължават да бъдат инфекциите при трансплантирани пациенти, както и тези с HIV-инфекция и СПИН. Последните години с особен интерес се отнасям и към инфекциите, предавани от кърлежи, както невроинфекциите и ебщайн -бар. Но както казах – всичко в нашата специалност е интересно и е предизвикателство. Монография или учебник – с удоволствие, науката дава шанс да четем повече, както и да предаваме наученото, за да има все по-знаещи последователи .

 

В кои случаи консултацията със специалист по инфекциозни болести е наложителна - при онкологични пациенти, при трансплантирани и засегнати от автоимунни заболявания?

При пациентите след трансплантация консултацията е задължителна. Тя е удачна и в предтрансплантационния период поради спецификата на имунния статус. Подобна е ситуацията и при пациенти с онкологични заболявания – всяко потискане на имунния отговор, било с химиотерапия и лъчетерапия или с посттрансплантационна имуносупресивна терапия, дава „поле за изява” на инфекциозните заболявания. Но и справянето с тези пациенти е трудно, защото тук не срещаме нормалната имунна система, а един компрометиран имунитет, с който борбата е фина, прецизна и изисква голямо търпение.

 

Имате ли любимо занимание за свободното време?

Като всеки човек и аз имам нужда да избягам понякога. Успявам с музиката. Свиря на пиано от много малка и това е другата моя голяма страст след медицината. Но и слушането на музика, особено класическа и рок, за мен е бягство. Меломан съм.

 

Коя е истината, житейския принцип, който се стремите да отстоявате винаги и при всички обстоятелства?

Да не прекрачвам моралните си граници и ценности, независимо от обстоятелствата.

 

Коя е най-голямата Ви мечта – като човек и лекар?

Припокриват се. Да не губя човешкото у себе си. И да успея да науча децата си на това.