EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Снежа Шаламанова, педиатър и специалист по инфекциозни болести в УМБАЛ „Софиямед“: При децата, антибиотици се назначават при усложнен с бактериална инфекция грип

Най-честите усложнения при малчуганите са от страна на белите дробове

 

www.24chasa.bg

22.2.2023

 

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от два типа грипни вируси –    вирус тип А и вирус тип Б и протича под формата на епидемии, предимно през зимните месеци. Предава се главно по въздушно-капков път – при кашляне, кихане, говорене. Заразяването може да стане и по контактно-битов път - чрез секрети по ръцете или със замърсени кърпи, при допир до замърсени повърхности. Вирусът е много устойчив във външната  среда, бързо и лесно се разпространява, особено в училищата и дневните детски центрове, тъй като децата, поради незрелостта на имунната им система,  са по-податливи на заразяване от възрастните.

Как протича грипът при децата и какво да правим при първи симптоми. Отговорите дава специалистът по инфекциозни и детски болести от Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“ д-р Снежа Шаламанова.

 

-Д-р Шаламанова, как родителите да различат дали детето им е болно от грип или друга вирусна инфекция?

Истината е, че отговорът може да даде най-точно педиатърът, който е извършил преглед на детето и е взел предвид резултатите от него и от назначените изследвания, ако са се наложили такива. Грипът, за разлика от други вирусни заболявания има ясна етиология. Инкубационният период е от няколко часа до 4-5 дни. Началото е внезапно, с тежко общо състояние, повишаване на температурата  39.0-40.0С, като тя може да се задържа в тези стойности 3-4 дни, втрисане, главоболие, болки и зачервяване на очите, светобоязън, болки по тялото, сънливост, силна отпадналост, безапетитие. По-късно се развиват симптомите от страна на дихателните пътища - запушване и секреция от носа, дразнене и болки в гърлото,  появява се суха дразнеща кашлица, увеличават се шийните лимфни възли.  При останалите респираторни вируси, които наричаме обикновено„настинка“, началото е по-постепенно, заболяването започва с хрема, болки в гърлото, кашлица, температурата се повишава в следващите дни, също постепенно. Тези вируси не предизвикват такъв огромен стрес за целия организъм.

 

-Доколко са чести усложненията от грип при децата? Чуваме, че все повече детски отделения в страната са пълни?

В повечето случаи грипната инфекция се самоограничава, но усложненията са чести, понякога животозастрашаващи. Това налага, особено при някои деца /имунокомпрометирани – с отслабен имунитет, с подлежащи заболявания/ да се правят бързи анигенни /имунохроматографски/ тестове и изследвания с молекулярни методи/PCR/, за да се проведе правилно и навременно лечение. Грипът протича тежко при деца под 5-годишна възраст, особено при новородени и кърмачета и  при тези с хронични заболявания – бъбречни и сърдечни, астма, диабет. При поява на изброените по-горе симптоми  децата  трябва да се консултират с лекар, защото грипът може да доведе до инфекция на ушите, бронхиолит (инфекция на най-крайните части от бронхиалното дърво в белите дробове) или пневмония. Това важи особено при кърмачетата, при които грипната инфекция  започва с хрема и кашлица, понякога има повръщане и диария.  Тази симптоматика може да заблуди родителите, че става дума за обикновен респираторен или чревен вирус. По отношение на Детските отделения, най-чест е приемът именно на деца от 0 до 5 годишна с посочените по-горе усложнения. Отделението в УМБАЛ „Софиямед“ също е изключително натоварено и леглата непрекъснато се запълват още от началото на месец декември.

 

-Кой са най-честите усложнения с които приемате деца, които изискват лечение в болница?

Най-честите усложнения са от страна на белите дробове: първична вирусна пневмония - началото е същото, но състоянието постепенно се влошава: затруднено дишане, учестена сърдечна дейност, посиняване на крайниците и устата;вторична бактериална пневмония - обикновено след развитие на грипната симптоматика настъпва един светъл период, след който температурата отново се покачва, кашлицата се засилва, налице са физикални, параклинични и рентгенови признаци на пневмония.; грипна енцефалопатия или енцефалит/възпаление на мозъчната тъкан/. Протича с гърчове и менингеална симптоматика.

При настъпили усложнения и при рискови деца  – новородени и с хронични заболявания, независимо от тежестта на грипната инфекция, лечението трябва да се провежда в болница. Установено е, че около половината  деца,  приети в отделения за интензивно лечение, са без предходни здравословни проблеми.

 

-Какво тогава е най-правилното лечение, за да не се стигне до усложниния?

Лечението на грип при децата се съсредоточава върху облекчаване на основните симптоми чрез: почивка на легло; прием на много течности (често и на малки глътки) и течна храна, за да се предотврати обезводняване; употреба на температуропонижаващи средства при болка и висока температура; сиропи за кашлица, инхалации с физиологичен разтвор, прием на витамини, особено на вит.С/антиоксидант- премахва токсините, образувани в организма от  разпадането на клетките от разрушителното действие на грипния вирус върху тях/. Поставянето на овлажнител в стаята на детето, за подобряване на дишането му, също е полезно. Носните секрети трябва редовно да се отстраняват при по-малките деца с аспиратор, да се поставят капки за нос, особено преди хранене или сън;

 

Приложение на противовирусни препарати в първите 48 часа от началото на симптомите при деца с повишен риск от усложнения или при тежко протичане също се прилага, но само по преценка на лекаря. Противовирусните медикаменти намаляват времетраенето на фебрилитета, облекчават симптомите, обусловени от наличния токсоинфекциозен синдром/главоболие, болки в мускулите и ставите, очите, силна отпадналост/, предпазват от усложнения.  Кашлицата и хремата  могат да се задържат за по-дълъг период от време.

Важно да се отбележи, че антибиотици се назначават при усложнен с бактериална инфекция грип, доказана с параклинични, микробиологични изследвания и образна диагностика. Задължително се провежда повторна консултация с лекар, ако симптомите на детето се влошат -  продължаваща висока температура до 39-40.0С, повече от три-четири дни; засилване на кашлицата, затруднено дишане, поява на  болки в ушите, силна отпадналост и пълен отказ от прием на храна,  повръщане с последваща дехидратация, сънливост, гърчове, дезориентация с оглед насочване за болнично лечение.

 

-Имате ли съвети обаче как да предпазим детето от грип?

По време на повишена заболеваемост или епидемия от грип е изключително важно да не се допуска по-нататъшно разпространение на болестта. Болните от грип, включително и болните деца трябва да се лекуват у дома и да ограничат контактите с други хора до минимум, тъй като те са заразни 2-3 дни преди началото на оплакванията до седем дни след клиничната проява. Възрастните и по-големите болни деца трябва да закриват устата и носа при кихане и кашляне, да мият с топла вода и сапун ръцете  си или да ги почистват с дезинфектант, доколкото е възможно според състоянието им. Честото проветряване на помещението, в което е настанен болният също е много важно.

Контактните на болното от грип дете възрастни и други деца в семейството трябва също често да мият ръцете си с топла вода и сапун или да ползват дезинфектант. Възрастните трябва да  почистват редовно замърсените повърхности,  да ползват еднократни предпазни маски. При здравите деца, особено по-големите, по възможност да се избягва престой в затворени помещения, където има струпване на повече хора – транспортни средства, хипермаркети, молове, кина, дискотеки, които трябва често да се проветряват.   По време на епидемия се обявява грипна ваканция, именно за да се ограничи разпространението на заразата.

 

-Съществува ли профилкатика на грипа?

Най-добрата профилактика е противогрипната ваксина. Деца от 6-месечна до 18-годишна възраст, особено при които има повишен риск да развият усложнения от грипа или имат отслабен имунитет и придружаващи заболявания, се нуждаят от такава ваксина всяка есен, тъй като доминиращите грипни щамове са различни  всяка година. Противогрипните ваксини не винаги предпазват от заболяване, но инфекцията при ваксинираните протича по-леко и без усложнения. Възрастните, които се грижат за деца под 5-годишна възраст и тези, които са в контакт с деца с хронични заболявания е необходимо също да се ваксинират. За да има ефект ваксинопрофилактиката тя трябва да бъде направена преди началото на новия грипен сезон. У нас обикновено пикът идва през декември - януари.  Необходими са около 30 дни, за да се изгради имунитет., което означава, че за да работи ефективно, ваксината трябва да се постави в периода октомври-ноември. При това колкото по-голям е процентът на ваксинираното население, толкова по-силен  е колективният имунитет и по-слабо разпространението на грипния вирус, т.е епидемичният взрив ще е по-ограничен и по-краткотраен. От усложнения от грип в световен мащаб всяка година умират между 250,000 и 500,000 души, което поставя сериозно въпроса за  необходимостта от ваксинопрофилактика и потвърждава нейната решаваща роля за намаляване на смъртността както при възрастните, така и при децата, особено до 5 годишна възраст и тези с хронични заболявания.

 

 

Визитка:

Д-р Шаламанова завършва  Висшия Медицински Институт - гр. Пловдив през 1989г.Притежава дипломи за придобити специалности по Детски болести-2006г., Инфекциозни болести-2017г.

 

От 1990г.-2000 г. работи като участъков педиатър в гр.Панагюрище и гр.Перник. 2000г.-2007г. като общопрактикуващ лекар в гр. Перник с преобладаваща детска практика. От 2007г.до 2010г. е част от екипа на СЗОК.

От 2010г. до 2018г. работи в Първо ДО на СБАЛИПБ(Инфекциозна болница). Работи последователно и в МЦ „Детско здраве“,Първа детска консултативна клиника.

Част е от екипа на Детско отделение на УМБАЛ "Софиямед" от 2018г.