EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Ценка Георгиева: Тази година очакваме и активна ГРИПНА ВЪЛНА

До 5 години вирусът на ковид ще отзвучи и ще бъде като сезонния грип

Мария ИВАНОВА


Доктор   Стр. 23

5.9.2022

 

Д-р Ценка Георгиева е специалист по инфекциозни болести. С нея разговаряме за актуалните през този и есенния сезон инфекции, наличието на грип и развитието на епидемията от ковид.

- Д-р Георгиева, кои са характерните за лятото и ранната есен инфекциозни болести?

- За лятото най-характерни са чревните инфекции, като те имат продължителност и до есенния сезон. Тогава се появяват риновирусите на горните дихателни пътища със застудяването на времето.

 

- Какви са симптомите им и как се диагностицират?

- За чревните инфекции са характерни температура, диариен синдром, дехидратация (особено при малките деца), отпадналост, безапетитие, повръщане.

През есенните месеци характерните симптоми за горните дихателни пътища предизвикват ринит, гърлобол, температура, отпадналост, главоболие, суха кашлица. Голяма част от тези симптоми може да се дължат и на инфекция с ковид. Затова

ПРЕПОРЪЧВАМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТЕСТВАНЕ

Моето предположение е, че тази година ще имаме и активна грипна вълна, и ако е така, тестването дори трябва да е чрез комбиниран тест.

Чревните инфекции се диагностицират чрез микробиологично изследване. При вирусите на горните дихателни пътища, ако говорим за грип и ковид -диагностиката е чрез тест. При останалите, за разграничаване на бактериална от вирусна инфекция, може да се вземе гърлен секрет за микробиологично изследване.

 

- Има ли инфекции, които са устойчиви към обичайно прилаганите лекарства?

- Има много бактериални инфекции, при които изолираните микроорганизми са устойчиви на някои антибиотици. Именно затова не трябва да се започва лечение веднага с антибиотик, например при симптоми на гърлобол. Трябва да се направи микробиологично изследване на гърлен секрет и ако има бактериална инфекция, да се лекува според антибиограмата.

 

- Как да се предпазим от инфекциите?

- За предпазване от всяко инфекциозно заболяване съветите са еднакви:

ДОБРА ХИГИЕНА НА РЪЦЕТЕ носене на маска, несъбиране (особено през есенно-зимните месеци) на големи групи хора, за да се предотврати заразяване.

 

- Какви нехарактерни за нашите географски ширини инфекциозни заболявания носят климатичните промени?

- Кърлежите са едни от насекомите, които са най-чест причинител на Лаймска болест. Тази година се забави обработването на тревните площи и периодът се превърна в изключително благоприятен за тяхното размножаване. Комарите също биха могли да бъдат преносител на малария, но в страната ни това са единични случаи, внесени отвън. Безспорно, както и Световната здравна организация предупреди, маймунската шарка е сред инфекциозните заболявания, към които трябва да подхождаме с повишено внимание. Въпреки че географски тя не е типична за нас, заради засиления туристически поток през тази година, е много възможно случаите в България по аналог на тези в цяла Европа, да се покачат. ДРУГИ ЕКЗОТИЧНИ

ЗАБОЛЯВАНИЯ, които не са типични за нашите ширини, са паразитозите, но отново от тях може да се заразят хора, които са посетили конкретна страна.

 

- Как може да се предпазим от нехарактерните за Европа, в частност -България, инфекции?

- Хигиената е в основата на превенцията и на този тип инфекциозни заболявания. И имунопрофилактиката е от съществено значение - има задължителни изисквания за имунизации на пътници при международни пътувания, които непрекъснато се актуализират от отговорните за това институции.

 

- Как очаквате да се развие поредната ковид вълна?

- Настоящата вълна от ковид не притиска болничните заведения, това е най-важното. Повече хора правят тестовете си вкъщи, дори не в сертифицирани лаборатории. Те са със симптоми на температура, общо неразположение, гърлобол. Предимно се лекуват у дома и карат вируса леко, рядко имат нужда от болнично лечение. Важно е да се каже обаче, че въпреки това, новият щам е с 30% по-заразен от предишния. Тежко протичане обикновено се случва при онкоболни пациенти, неваксинирани с тежки придружаващи заболявания.

Ваксинираните е възможно да се разболеят, но при тях протича много леко. Моят съвет, особено към по-възрастните хора, е да се ваксинират, да поставят бустер, ако вече са се имунизирали.

Постепенно вълната ще отмине, но най-вероятно в края на септември, октомври, отново случаите ще се увеличат. Моята прогноза е, че до 5 години вирусът ще отзвучи и ще се превърне като в сезонен грип. Призовавам към ваксиниране, за да не се стига до лечение в болница. Смятам, че пандемията взе достатъчно жертви.

***

Визитка

Д-р Ценка Георгиева завършва медицина в МА-София през 1982 г. Придобива специалност по инфекциозни заболявания. От 1982 до 1984 г. работи като епидемиолог в ХЕИ в Ловеч. Работи и в инфекциозното отделение на Окръжна болница, гр. Ловеч. От 1986 г. до 2015 г. е лекар в инфекциозното отделение на УМБАЛ "Света Анна" в София. От 2016 г. е част от екипа на Спешното отделение на УМБАЛ "Софиямед", както и консултант по инфекциозни болести в лечебното заведение.

Д-р Георгиева има над 35 години практика като инфекционист, като от март 2020 до 2022 г. оглавява специализираното отделение за лечение на пациенти с "Ковид-) 9" в УМБАЛ "Софиямед". От август 2022 г. преглежда амбулаторно пациенти в ДКЦ "Софиямед".