EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Павел Краевски, ортопед в Клиниката по артроскопска травматология на УМБАЛ „Софиямед“:Атроскопията е най- ефективния и щадящ оперативен метод за лечение на увреждания на колянната става

в.Телеграф

15.9.2022


Работата ми с доц. Антони Георгиев е едновременно професионален и биографичен шанс


-Д-р Краевски, какви са съвременните тенденции в лечението на заболяванията на колянните стави и кога се налага оперативно лечение?

 Заболяванията на коляното са чести и широко разпространени в човешката популация. Те засягат хора от всички възрасти и са значим медицински и социален проблем в нашето общество. Това е така, защото нашите колена ежедневно са подложени на постоянни и различни натоварвания - ние се движим, спортуваме, работим. Причините за тях са честите травми и неизбежните дегенеративните (артрозни) промени в ставите. От друга страна заседналия начин на живот и обездвижването е съществен и актуален проблем в съвременното общество, който се засили по време и след Covid-19 пандемията. Много хора, особено младите, минаха в режим на работа от вкъщи (хоум офис).

Повечето от пациентите дълго време отлагат консултацията си със специалист, считайки че проблемът в коляното ще отмине от само себе си и че организмът сам ще успее да се справи с него. На базата на своя опит, условно мога да посоча три групи пациенти. Такива, при които оплакванията не налагат оперативно лечение, а е необходима само квалифицирана кинезитерапия. При втората група пациенти се налага операция. И ако тя е навременна, не само се възстановява коляното, но и се елиминира възможността от сериозни бъдещи усложнения. Така се съхранява и качеството на живот на пациентите. Не на последно място са пациентите със сериозни увреждания на коляното - вследствие на тежки травми или напреднали дегенеративни процеси, които дълго време са отлагали адекватна лекарска помощ. При тях се налагат сложни реконструктивни операции и продължително възстановяване.

Тъкмо затова навременния преглед при ортопед и точно поставената диагноза е от ключово значение за пациента. Защото развитието на медицината днес позволява прецизна и ранна диагностика на заболяванията на коляното с широк спектър неинвазивни и безопасни методи, като например Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР). Извършването на миниинвазивни (щадящи) оперативни интервенции, като например артроскопията на коляното, е мощен съвременен метод. Днес артроскопията се е превърнала в рутинна процедура поради нейната атравматичност, възможността за лечение на голям брой заболявания на коляното и възможността за бързо възстановяване на пациента и пълноценното му връщане към предишния начин на живот. 

 

-В Клиниката в „Софиямед“, в която практикувате, прилагате най-атравматичното лечение именно чрез артроскопия. Всеки случай на увреда на коленната става ли е показан за лечение по този метод?

Без съмнение артроскопията е най-съвременният, ефективен и щадящ оперативен метод за лечение на заболяванията на рамото, коляното, глезена и тазобедрената става. Тя не е панацея и се прилага само в строго определени случаи и след прецизно поставена диагноза. Диагнозата обаче предполага обстоен преглед от специалист  извършването на различни образни изследвания. Много пациенти смятат, че проведеният ЯМР е вече поставена диагноза. Това е погрешно. Артроскопията на коляното е миниинвазивен хирургичен метод, при който се правят малки кожни разрези, през които се въвеждат специална оптика и различни инструменти в ставата. Чрез нея успешно се възстановяват скъсвания на менискусите, травматични увреждания на хрущяла и скъсвания на кръстните връзките. Много често обаче при нас идват пациенти, които твърде дълго са отлагали своя преглед със специалист. При тях вече са настъпили дегенеративни промени в коляното, лечението на които само с артроскопия е невинаги ефективно. Годишно екипът на Клиниката ни извършва над 1000 артроскопски интервенции.

Наскоро при мен постъпи пациент с оплаквания от болки и подуване на коляното, който дълго време бе отлагал преглед с ортопед. Магнитният резонанс установи, че е налице скъсване на вътрешния менискус, но поради голямата давност това е довело до необратими увреждания на хрущяла в коляното. Ето пример за случай, при който само артроскопията не може да доведе до желания резултат. Единствената алтернатива за пациента е поставянето на изкуствена става. Болката разбира се може да бъде облекчена с противовъзпалителни медикаменти, провеждането на физиотерапия или добилото популярност в последно време вътреставно поставяне на хиалуронова киселина. Но тук искам да бъда пределно ясен - макар и ефективни, хиалуроновите препарати не възстановяват увредения хрущял, а само временно облекчават болката – в най-добрия случай за срок от една година.

 

-При увреда на менискуса винаги ли се налага операция или интервенция, и кога и при какви оплаквания точно да потърсим специалист?

В днешно време уврежданията на менискусите на коляното се лекуват чрез артроскопия. Много често обаче хора си мислят, че менискусът може да бъде скъсан само при голяма травма на коляното. И наистина това често се случва по време на футбол например или при каране на ски. Човек обаче може да си скъса менискуса и при най-обикновени битови дейности, като рязко клякане или изправяне, продължително коленичене. При мен често идват пациенти с оплаквания в коляното и в хода на прегледа си спомнят за преживяна в миналото  травма, която са забравили.  И това е така, защото много често симптомите като болка, оток и прещракване в коляното, не се проявяват веднага, а дълго време след това. Дори болката при скъсания менискус може да бъде слабо проявена, понякога дори липсваща. Коварното в случая е, че през това време скъсаният менискус прогресира и допълнително уврежда коляното.

 Ето защо оплаквания в коляното като: болка и подуване, независимо от това дали е резултат от травма или не, усет за прещракване в ставата, невъзможност за опора на крайника, усет за поддаване и нестабилност, незабавно е необходима консултация с ортопед. Дори минимално проявени тези оплаквания на коляното изискват уточняване, защото впоследствие могат да доведат до сериозни усложнения.

 

-Вие работите с един от най-изтъкнатите специалисти в България доц. д-р Антони Георгиев. Как попаднахте в екипа му?

За мен работа ми с доц. Антони Георгиев е едновременно професионален и биографичен шанс. Само ще Ви споделя, че преди години бях взел решение да продължа професионалната си реализация в чужбина. Точно тогава получих предложение от доц. Георгиев да бъда част от неговия екип в новосъздадената клиника по Артроскопска травматология на „Софиямед“. Знаейки, че там се подбира висококвалифициран персонал и обучава на високо професионално ниво, с различи курсове и специализации в България и чужбина, бях сигурен, че моята кариера ще върви в професионална посока, не отстъпваща на чужди, световноизвестни клиники, по качество и професионализъм в медицинската услуга. И за момент не съжалявам, че останах в България, защото започнах да работя и да се уча от хирург и екип с високи стандарти в медицината и безкомпромисен професионалист.

 

Визитка:

Завършва Медицински университет, гр. София през 1999г. и специализира "Ортопедия и травматология".От началото на своята практика д-р Краевски работи във ВМА, гр. София - първоначално в Клиниката по спешна терапия, а по-късно в Катедрата по Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия, където придобива специалност през 2008г.

През 2012 г. получава научна образователна степен Доктор към БАН.
От 2012 г. до момента работи като лекар в Клиниката по Артроскопска Травматология на УМБАЛ „Софиямед“. Има допълнителни специализации в областта на оперативната травматология, артроскопия, ендопротезиране на стави и др.
Член е на БОТА, AO Алумни Асоциация България, EFORT, SICOT; Има редица участия в национални конгреси и семинари по специалността;