EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Марин Ангелов: Профилактиката е от съществено значение за превенцията на рака

24chasa.bg

13.01.2023г.

 

Лечението на туморите изисква време, постоянство и много търпение, казва специализантът по медицинска онкология в УМБАЛ "Софиямед"

Симптоматика от страна на гастроинтестиналния тракт е аларма веднага да се потърси лекарска помощ

 

Д-р Марин Ангелов е специализант по медицинска онкология в УМБАЛ "Софиямед" от 2017 г. Завършва Медицински университет Плевен през 2012 г. Започва професионалната си кариера в ЦСМП гр. Пловдив. От 2013 г. до януари 2018г. е лекар в Отделението по хемодиализа в МБАЛ-Асеновград.


Специализира медицинска онкология от 2014 г. в МБАЛ Централ Онко Хоспитал- Пловдив. От 2016 до 2017 г. работи в Онкологично отделение на МБАЛ Уни Хоспитал Панагюрище.


- Д-р Ангелов, какви случаи на онкозаболявания доминират сред хоспитализираните във вашето отделение и има ли такива, които протичат нетипично?

- Отделението по медицинска онкология в УМБАЛ “Софиямед” е изключително всеобхватно що се касае до типа онкозаболявания, които лекуваме. Сред най-честите локализации са злокачествените заболявания на гастроинтестиналния тракт, урогениталната система, злокачествената патология на белия дроб, туморите на глава и шия. По отношение на хода и протичането на болестта, и тук, не по-различно от всяка друга специалност и с пълна сила работи правилото, че медицината не е точна наука. Всеки един пациент е отделен казус, с неговите си специфики, и не бива да се разглежда чисто и просто през обектива на заболяването му. В множество ситуации случаите са нетипични. Точно тук идва огромната важност и необходимост от мултидисциплинарния подход, който в нашата болница функционира на много високо равнище.

 

- Какво допринасят за лечението на онкоболните лъчетерапията и нуклеарната медицина и как се промени работата ви след въвеждането им?

- Както вече споменах, екипната работа е жизнено важна в онкологията - по отношение на специалностите, встрани от нея, и най-вече на тези, с които тя се намира в тясна връзка. Тук е мястото да се отбележи огромното значение на способите на нуклеарната медицина и лъчелечението в хода на диагностиката, терапията и проследяването на злокачествените заболявания. Когато те са налице, бихме могли да кажем, че “кръгът се затваря” и работата с всеки един пациент е свършена по най-добрия начин. Имайки връзка с колегите от споменатите специалности, достъп до цялата медицинска документация, тогава всеки детайл може да бъде изпипан и обмислен - това е и ключът към успешния ход на лечение на болестта.

 

- Какво е най-важното, с което пациентът трябва да се съобрази, за да се излекува от онкологичното заболяване и каква е ролята на близките в това отношение?

- Това, с което пациентът трябва да се съобрази на първо място, е фактът, че лечението на онкологичните заболявания е дълъг процес. Изисква се време, постоянство и много търпение. Най-важното обаче от всички изброени е пълното доверие в лекуващия екип, който трябва да вдъхне увереност и спокойствие у болния. Ролята на близките в нелекия, трънлив път на лечението, е огромна - човекът е социално същество и винаги се чувства пълноценен, когато е обграден от тези, които го ценят най-много.

 

- Често онкологичните заболявания протичат безсимптомно. Но все пак, за какво трябва да са особено внимателни хората и кое може да даде някакъв сигнал, че нещо не е наред?

- Всеки един от нас е длъжен винаги да бъде отговорен към себе си, към духа и тялото си. Всеизвестен факт е, че, за съжаление, немалка част от онкозаболяванията протичат коварно и безсимптомно. Профилактиката е от съществено значение за превенцията на този тип заболявания. Дори и без наличие на оплаквания, регулярни кръвни изследвания могат да насочат към евентуален проблем. При поява например на симптоматика от страна на гастроинтестиналния тракт-промяна в ритъма на дефекация, патологични примеси, особено кървави изхождания, това веднага трябва да алармира пациента да потърси лекарска помощ. Изчаквателният подход в случая е губене на ценно време и нерядко може да доведе до фатални последствия.