EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Бисер Бончев, д.м.: Тежките раници "помагат" за развитието на гръбначни деформации

Наднорменото тегло и обездвижването при учениците водят и до плоско стъпало

Мария ИВАНОВА

Доктор   Стр. 1, 4

19.9.2022

 

Д-р Бисер Бончев, д.м., е специалист ортопед. Разговаряме с него за здравето на костите при учениците, кои фактори причиняват гръбначни изкривявания и как да им се противодейства.

- Д-р Бончев, какви са предизвикателствата пред ортопедите през есента?

- Трудно е да се каже точно дали има някакви специфични проблеми за ортопедите през есента, но във всички случаи мога да кажа, че с промяната на времето - по-влажно, променливо и хладно, се засилват симптомите при някои дегенеративни ставни заболявания - коксартроза, гонартроза, както и някои системни, като ревматоидния артрит.

 

- За какви ортопедични заболявания най-често ви търсят по-големите деца и подрастващите и за какви - възрастните?

- Децата и юношите имат някои специфични проблеми, които са свързани най-вече с израстването на тялото и неговото "узряване". Често пъти има проблеми с т.нар. болки на растежа - зони, където нарастват костите и при бурен растеж децата имат проблеми. Типични са зоната под коляното или в областта на петата. Възрастните пациенти са предимно със ставно-дегенеративни заболявания в различни фази.

 

- Увеличават ли се ортопедичните проблеми при подрастващите и младите?

- Определено с негативната тенденция за нарастване на тегло и обездвижването се създават предпоставки за определени проблеми при подрастващите. Типични са гръбначните изкривявания и ходилните деформитети, т.нар. плоски ходила.

 

- Каква е "вината" на тежките ученически раници, на обездвижването и заседналия живот, на модерните енергийни напитки?

- Както и по-горе споменах, обездвижването и заседналият живот водят до изразен мускулен дисбаланс на целия организъм, но по-специално в областта на гърба. На базата на него тежките ученически раници определено имат своята роля при развитието на гръбначните деформации. Но искам ясно да кажа, че един юноша или девойка, активно спортуващи и с добра физическа култура, не изпитват особени проблеми с раницата. Подходящите спортове са от особена полза за цялостното развитие на младия организъм.

 

- Модерното облекло допринася ли за поява или за влошаване на съществуващи ортопедични проблеми при подрастващите?

- Тук трудно мога да кажа нещо ясно относно дрехите. Мога да бъда полезен относно обувките. Постоянното носене на маратонки или ниски обувки, без ток и с тънка подметка често е предпоставка за ходилни деформации.

 

- Кои са честите наранявания при учениците?

- Чести са луксациите на капачето на колянната става, навяхвания на глезените или на някои от пръстите на ръцете.

 

- Кои състояния при тийнейджърите може да останат и в по-късна възраст?

- Ходилните деформитети, различни вродени малформации в развитието на определени части на костно-мускулната система, както и някои системни заболявания могат да дадат сериозни проблеми в напреднала възраст. Друг съществен проблем е практикуването на множество ектремни спортове, които са причина за комплексни травми и също могат да създадат в бъдещи определени заболявания.

 

- Трябва ли да се извършват ежегодни прегледи на подрастващите?

- Задължително е необходим профилактичен преглед на учениците. Така е възможно да бъдат диагностицирани заболявания в начален стадий, което е необходимо за възстановяването и правилното развитие на подрастващите.

 

- Каква е превенцията на тези заболявания в ранна възраст?

- Няма рецепта за пълна профилактика на споменатите заболявания, но във всички случаи активната физическа и спортна дейност са от съществено значение. Запазването на теглото в прилични граници също е съществено.

 

- Какво е лечението? Има ли новости?

- Нашата специалност ортопедия и травматология, има много силно развитие през последните повече от 25 години. Навлизането на нови импланти (тазобедрени, коленни, раменни, лакътни стави), нови оперативни техники и др. променят цялостно оперативното лечение и третирането на различните травматични и ортопедични проблеми.

***

Визитка

Д-р Бисер Бончев, д.м., е специалист ортопед с над 25 години опит. Извършва ендопротезиране на големи стави (тазобедрена, коля н на, глезен на, раменна, лакътна) и малки стави в областта на ръката и китката. Завършва Медицинския университет в София през 1991 г., а през 1998 г. придобива специалност по ортопедия и травматология. През 2006 г. придобива степен по Здравен мениджмънт. През 2015 г. защитава научна степен "Доктор по медицина" към Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на ВМА-София.

Д-р Бончев започва своята кариера като ортопед в Хирургичното отделение на Районна болница - Бухово, където работи 2 години. От 1995 до 2007 г. работи като лекар ординатор в Клиниката по ортопедия и травматология на УМ БАЛ "Св. Анна" в София, а от 2007 до 2012 г. последователно е зам.-началник на Клиниката по ортопедия и травматология и началник на Отделението по ортопедична травматология и ИД началник на Клиниката по ортопедия и травматология в същата болница.

От 2012 г. до 2018 г. е началник на Отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Софиямед", през 2018 г. е част от екипа на МБАЛ "Доверие" в София.

От 2019 г. до момента е зам.-началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Софиямед".