EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Мария Йочева: Стимулираме максимално дългия контакт между майката и новороденото

www.24chasa.bg

20.1.2023

 

Високото ниво на квалификацията на нашите лекари и акушерки ни позволява оптимално обгрижване на малките пациенти, казва началникът Отделение по неонатология в УМБАЛ „Софиямед“

  • Д-р Мария Йочева е началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Софиямед“.
  • Завършва медицина в МУ „София“, през 2006 г. През 2013 г. придобива специалност - Детска ендокринология и болести на обмяната в СБАЛДБ ЕАД – София, а през 2021 г. по Неонатология.
  • От 2006 до 2012 г. работи в Медицински акушеро-гинекологичен център „Д-р Евдокия Маркова“. 
  • Постъпва в 1 Детска консултативна клиника – София от създаването й.
  • От 2013 до 2017 г. работи в Отделение за новородени към 2-ра МБАЛ – АД , София.
  • Част е от екипа на Отделението по неонатология в болница "Софиямед" от 2017 година.

Има завършени курсове по:

  • - ехографска диагностика в детската ендокринология към МУ Варна
  • - интензивна терапия в неонатологията към Клиника по Неонатология към СБАЛДБ – „ Иван Митев”- София
  • - детска абдоминална ехография и ехография на шийна област към МУ София


- Д-р Йочева, промени ли се неонатологията в България през последните години и може ли да се каже, че поне има позитивна тенденция за това?

За щастие неонатологията като специалност се развива много бързо и смея да твърдя, че се работи по най-съвременните методи и препоръки, разбира се в звената от 2-ро и 3-то ниво на компетентност. Голямо значение за осъвременяването на тази специалност е самото й обособяване като отделна. Новороденото не е умален вариант на възрастния организъм, дори не и на детския, има специфични особености, които трябва да се познават и да се съобразяват при диагностицирането, лечението и проследяването на бебето, като подхода е различен в зависимост от гестационната възраст.

 

- Прекалената информираност на майките пречи или помага на вас, специалистите?

Много зависи от нивото на познания и психологичното състояние на жената, за да може да осмисли критично поднесената информация в социалните мрежи. Важно е да спечелим доверието на майките, за да им бъдем максимално полезни.

 

- Запазва ли се тенденцията у нас повечето бебета да се раждат по оперативен механизъм? Това „мода“ ли е сред младите майки и страха ли е най-често в основата на решението им?

Тенденцията се запазва, макар че стремежът да се върнем към раждането по нормален път в момента е много актуален. Истината е, че съвременните жени в повечето случаи искат нещата да се случват по план. Не си представят, че трябва да изтърпят болката или я подценяват и в момента, в който раждането започне, не могат да съдействат адекватно. Много важно е начинът на раждане да се обсъди и реши съвместно с АГ-специалиста, който проследява жената, познава не само физическите й данни и размерите на очакваното бебе, но и психическата устойчивост на пациентката.

 

- Наскоро Отделението по неонатология в болница „Софиямед“, което оглавявате, бе сертифицирано с най-високото ниво на компетентност. Какви възможности дава това за лечението на бебенцата?

Това позволява отглеждане на недоносени с тегло под 1500 гр, както и високоспециализирани грижи и лечение на нуждаещи се от апаратна вентилация и сърфактант-терапия проблемни новородени.

 

- С какво отделението в „Софиямед“ към което функционира и интензивен сектор, се отличава от останалите в страната?

Квалификацията на лекарите и акушерките ни е на високо ниво, което позволява оптимално обгрижване на малките пациенти.  Отделението е структурирано по начин , който ни дава възможност да оглеждаме и проследяваме новородените максимално адекватно, да обучаваме индивидуално родилките относно кърменето и ежедневните грижи за детето. Всекидневно се дава информация на достъпен език за здравословното им състояние.

В отделението се стимулира максимално дългия контакт между майка и бебе, под контрола на специалисти. Дават се практически съвети на родителите, така че да могат да се справят успешно с отглеждането на детето, когато се приберат у дома.

В Отделението по неонатология, функционират „Кенгуру стаи“,  в които е възможно лечение и отглеждане на новороденото, без да се разделя от майката. Това е услуга, която предоставяме и на бебета родени в други родилни отделения, които се нуждаят от по-дълъг период на адаптация. Стаите са обзаведени със специални плотове за повиване, както и с удобни столове за кърмене и легла, осигуряващи контакт майка-бебе. След раждането на бебето до 1-вия месец от неговия живот, в тях родителите получат съвети и консултации от неонатологичния екип за правилно хранене и отглеждане.

Отделението предлага и възможност за проследяване на децата до 3 месечна възраст, което включва както високоспециализирани ултразвукови изследвания – трансфонтанелна ехография, УЗИ на коремни органи и отделителна система, така и проследяване на двигателното и нервно-психическо развитие.

Тези прегледи са много полезни, както за родителите и детето, така и за нас, защото ни позволяват да проследим адекватно развитието на кърмачето и да помогнем максимално рано при необходимост. Най-ценно е това, че имаме време и желание за индивидуален подход, съобразен с нуждите и възможностите не само на бебето, но и на родителите.

 

- Утре отбелязваме Деня на родилната помощ - Бабинден. Какво ще пожелаете на колегите си?

- Искам да поздравя всички медицински специалисти, които са истински отдадени на професията и пациентите си. Трябва особена сила и нагласа, за да поемеш отговорността за един бъдещ живот, да му дариш цялата си любов и умения, да бъдеш добрата орисница, която го пази и обгрижва в най-важните първи мигове от живота му.Бъдете здрави, скъпи колеги! Бъдете обичани и много щастливи, и удовлетворени! Бог да е с нас!