EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Тодор Калчев: Ползите от спорта за децата са многобройни

Тежестта на ученическата раница не трябва да надвишава 15% от телесното тегло на детето


Доктор   Стр. 9

2.10.2023

 

Всеки трети европеец от 7 дo 26,5 е., преди да е започнал работа, има мускулно-скелетни смущения. Всеки трети от младежите на пазара на труда се оплаква от болки в гърба, сочи проучване на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. На какво да обърнат внимание родителите на малките ученици, за да спестят подобни проблеми на децата си? В началото на учебната година отговор на въпросите за мускулно-скелетното здраве на децата дава д-р Тодор Калчев.

 

-Д-р Калчев, в началото на миналата учебна година и тази във вашата болница бяха извършени профилактични прегледи на деца и ученици. Какви са вашите изводи като ортопед?

- Наблюденията ми са, че се откриват деформации, при които липсват клинични белези като болка и могат да бъдат подминати случайно от родителите.

 

- Кои са най-честите проблеми на малките ученици?

- Най-честите проблеми са гръбначните деформации и плоскостъпието.

 

- Зачестяват ли гръбначните изкривявания?

- Може да се каже, че се откриват все повече, отколкото преди години.

 

- На какво се дължи това?

- Това може би се дължи на нарастващото използване на мобилни устройства от децата.

 

- До каква степен гръбначното изкривяване при децата има връзка с наднорменото тегло?

-Наднорменото тегло може да окаже неблагоприятно влияние върху междупрешленните дискове и последваща деформация в някой от сегментите му. Също така при деца с наднормено тегло се наблюдава и по-слаба мускулатура около гръбначния стълб, което води до заемането на неправилна позиция.

 

- Предотвратимо ли е гръбначното изкривяване при децата и как?

- Придобитите гръбначни изкривявания са предотвратими, особено когато се открият в ранен стадий. Първо трябва да се открие причината за деформацията, която в много от случаите е свързана с различна дължина на долните крайници и/или пронация (завъртане навътре) на петните кости. ЛЕЧЕНИЕТО Е В

КОРИГИРАНЕТО СЪС СТЕЛКА на състоянието и лечебна физкултура, която се изразява в специален набор от физически упражнения. По-неглижираните и задълбочени деформации се лекуват с корсети или оперативно.

 

- Как се установява гръбначно изкривяване?

- Белезите на сколиозата са различното ниво на раменете, по-заоблената им форма, изпъкването на скапулите (лопатките).

При кифозата това е започването на оформяне на гибус (гърбица) или прегърбването и наведената напред глава.

При хиперлордозата се засилва извивката на гръбначния стълб в лумбалния сегмент (поясната част) и се наблюдава изпъкнал напред корем дори и при по-слаби деца.

 

-За какво трябва да следят родителите? Кога да се потърси лекарска намеса?

- Общият клиничен белег за всички тези деформации е болката в определена част на гърба. Добре е да се прави профилактичен преглед на децата, ако не веднъж годишно, което е желателно, то поне по време на по-голям растеж на детето, особено около пубертета.

 

- Какви са последиците от нелекувано (или закъсняло лечение) гръбначно изкривяване?Можели това да е предпоставка за болестни състояния при подрастващите и в по-късна възраст, и какви може да caтe?

- Последиците от нелекуването водят до трайни деформации, които могат да се увеличат и след завършването на растежа. Последиците може да са постоянна болка в определена зона на гръбначния стълб, дегенерация на ставите на прешлените и увреда на междупрешленните дискове, дисфункция на гръбначния стълб.

 

- От години говорим за тежките раници на учениците. Продължава ли проблемът да остава нерешен? Колко трябва да тежи ученическата раница?

- Тежестта на раниците зависи от учебната програма, заложена за всяка възраст.

СЪВЕТЪТ МИ Е ДА HE СЕ ПОСТАВЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНО НЕНУЖНИ и незадължителни пособия. В журнала по детски болести на САЩ е описано, че тежестта на раниците не трябва да надвишава 15% от теглото на детето.

 

- Освен гръбначните изкривявания, какви други мускулно-скелетни и ставни смущения съпровождат израстването на децата?

- Заболяванията на опорно-двигателния апарат в детска възраст са множество, но най-често срещаните и неглижирани са плоскостъпието и така нареченото in-toe ходене - със завъртане навътре на пръстите на долните крайници. При деца с такава походка се наблюдава почесто препъване и падане.

 

- Защо спортуващо и здраво 5-7-годишно дете се оплаква от нощни болки в краката?

- Причината може да бъде най-различна - от мускулни крампи до болки на растежа, но най-често е в следствие на плоскостъпие и/или пронация (завъртане навътре) на петите. И двете състояния се лекуват със стелколечение.

 

- Какви мускулно-скелетни и ставни проблеми имат активно спортуващите деца и как може да бъдат предотвратени?

- При активно спортуващите деца най-чести са травмите и по-специално в областта на глезените. Други често срещани са болките в зоната на коленете, които могат да се причинят от пателофеморален синдром и болестта на Osgood-Schlatter. При първото състояние лечението е налагането на лед (криотерапия) и нестероидни противовъзпалителни средства, а при второто - физически облекчен режим и поставянето на ортезна лента (препателарен бандаж). Също така не препоръчвам вдигането на големи тежести при подрастващите, защото има пагубен ефект върху гръбначния стълб. Натоварванията трябва да бъдат умерени.

 

-Какви са вашите препоръки за двигателен режим на малките спортуващи и неспортуващи ученици?

- Препоръките ми са децата да спортуват, защото ползите от детския спорт са многобройни. Спортуването насърчава активния начин на живот, бори се със затлъстяването при децата и подобрява физическото и емоционалното здраве, като същевременно предоставя ценни уроци по етика и работа в екип.

***

Д-р Тодор Калчев е ортопед в УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед". Извършва диагностика и лечение на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат като болки в ставите, навяхвания, счупвания, артрози, възпалителни и дегенеративни състояния. Д-р Калчев преглежда деца на възраст над 1 година..

Завършва Медицинския университет във Варна през 2014 г., има специалност по "Ортопедия и травматология"като е специализирал в Австрия, Гърция и Турция. Член е на Българския лекарски съюз. Има участия в конгреси и семинари по специалността.