EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Петя Стефанова, лекар-специализант по нервни болести в УМБАЛ „Софиямед“:С модерна VIP услуга предоставяме навременна грижа в дома на пациента

При остро настъпваща промяна в състоянието на болния трябва да се потърси  Спешна помощ

 

Д-р Стефанова, какви са предимствата на услугата Домашен VIP стационар, включваща консултация със специалист, предлагана от УМБАЛ „Софиямед“?

Целта ни в Университетски медицински комплекс „Софиямед“ е да предложим най-добрата и модерна професионална медицинска грижа включително когато пациентът е в дома си.  Като цяло няма такава практика в България, тъй като натовареността на личните лекари и специалистите е толкова голяма, че за лекарите е трудно да отделят време за домашни посещения по заявка на пациента. Това е и причината търсенето на тази VIP услуга да е толкова голямо, въпреки старта й преди само осем месеца и въпреки това, че е платена. Твърде много са предимствата на предоставянето на навременна грижа за пациента в домашни условия и при всички положения е в помощ на пациента и на личните лекари. Пациентът е в комфортната среда на дома си, като същевременно се спестява време за транспортирането му до лечебното заведение, което често изисква сложна организация от близките, специализиран транспорт и време  в чакане пред лекарските кабинети когато няма предварително запазен час. Основен плюс е, че се осигурява навременна консултация, преоценка на състоянието, контролен преглед, анализ на резултати от нови изследвания, ако има такива, и решение за най-подходящото продължаване на лечението и режима при пациента.

 

От наблюденията си през тези осем месеца, при какви пациенти интересът и добавената стойност от услугата са най-видими?

Преди всичко доказан ефект имаме при пациенти, изписани наскоро от болнично заведение, при които има нововъзникнали въпроси относно диагнозата, лечението или поведението и при които е трудно транспортирането до лечебното заведение. Домашното посещение е много полезно и при болни, провели назначените от лекар изследвания и им е необходима консултация за преценка за продължаване или промяна в лечението и поведението, както и за осъществяване на преглед след продължаващо болнично лечение или проведена рехабилитация. Услугата се предпочита и за преоценка на състоянието при трудноподвижни болни с хронични заболявания.

 

Работещи от дома хора, които искат да спестят време в чакане пред лекарския кабинет и пътуване до лечебно заведение за консултация или профилактичен преглед от специалист, също са чести потребители на услугата.

Към неврологичната консултация предлагаме също специализирано оценка на риска за инсулт и при сърдечно-съдови рискови фактори, оценка на световъртеж и възможности за вестибуларна рехабилитация, оценка на състоянието и еволюцията на хронична болка, проследяване на пациенти и оценка на състоянието със специализираните международно признати въпросници при Паркинсонова болест, миастения, множествена склероза.

 

В зависимост от конкретния случай провеждаме измерване на артериално налягане, сърдечна честота, кислородна сатурация, измерване на кръвна захар по време на домашното посещение.

 

Посещение на лекар в дома на пациента се извършва и ако при него има наличие на симптом, който го притеснява, но не е сигурен дали се налага да се извършват изследвания или лечение. Нашите специалисти също дават препоръки за хранене, раздвижване, грижи за хронично болни пациенти или пациенти след прекарано остро заболяване.

Пациентите ни и техните близки дават положителна оценка за възможността в комфортна, безопасна и спокойна среда да споделят притесненията си, да намерят отговор на всички въпроси и професионална препоръка от първо лице от специалистите на УМБАЛ „Софиямед“. За нас е отговорност да знаем, че пациентите ни и техните семейства разчитат на нас, доверяват ни се и получават пълноценна грижа от целия ни екип.

 

При какви случаи все пак не е подходящо домашното посещение, а трябва пациентът директно да потърси спешна помощ?

Консултацията със специалист в домашни условия има своите ограничения, тъй като лекарят не разполага с диагностична техника и медикаменти, от която може да има необходимост при конкретния пациент. Основен принцип е да не се губи време при спешни състояния. Затова при запитване за домашно посещение много внимателно разпитваме за причината за нуждата от медицинска помощ и обсъждаме с нашия екип от специалисти преди да вземем решение дали домашното посещение е подходящо или пациентът трябва да се насочи към личен лекар, спешна помощ или директно е за хоспитализация. Като цяло домашното посещение не е подходящо за пациенти, при които има внезапно влошаване в общото състояние или рязко задълбочаване на вече съществуващ дефицит, например внезапно настъпила слабост в едната половина на тялото или внезапно главоболие съпроводено с гадене и повръщане. Не се препоръчва домашно посещение и когато пациентът изпитва болка или стягане в гърдите, със или без изтръпване или болка в лява ръка, има висока температура, кръвозагуба, проблеми с дишането, припадък със или без загуба на съзнание. Не правим посещения и когато пациентът е неконтактен и не отговаря на въпроси, а също и ако има остра коремна болка, внезапно е спрял да приема храна и вода или има внезапна промяна в говора. Същото важи и при състояния на внезапно объркване и дезориентиране, след травма например при пътно-транспортно произшествие, падане от високо, побой или след интоксикация с алкохол, опиати, лекарства или наркотични вещества.

При остро настъпваща промяна в състоянието на пациента, най-добре е да се потърси личния или лекуващия лекар, който познава пациента или директно да се обърнат към Спешна помощ на телефонен номер 112.

В домашни условия не може да се направи и образно изследване (рентгенография, компютърна томография, магнитно-резонансна томография), ехография, ЕМГ, ЕЕГ, гастроскопия, колоноскопия, гинекологичен преглед и други инвазивни диагностични и терапевтични процедури. Но ако такова е необходимо, след извършения преглед в дома, пациентът се насочва.

 

Консултацията със специалист в дома организираме при първа възможност според графика на екипите ни. Необходима е координация между пациента и близките, както и от страна на екипа на УМБАЛ „Софиямед“ (асистентите, специалистите, медицинските сестри и шофьорите). При поемане на ангажимент в планирани ден и час и след уточняване на вида на платения пакет, сме на адреса на пациента.

 

Повече информация за услугата:

Елена Велева, мениджър ВИП отдел, тел. 0895 55 54 63

Понеделник-петък от 8:30 до 16:30ч.

 

 

Визитка

От септември 2020г. д-р Петя Стефанова е лекар-специализант по нервни болести в Клиниката по неврология на УМБАЛ „Софиямед“ под ръководството на доц. Велина Гергелчева. От създаването на услугата д-р Стефанова подкрепя провеждането на домашни посещения, участва активно в инициативата и работи с колегите си за оптимизиране на услугата.

Завършва медицина в Медицински университет София през 2011г. и стажове по вътрешни болести в Hôpital Foch и Hôpital Saint-Louis в Париж, Франция. Започва специализация по педиатрия в Болница Токуда София, но няколко месеца по-късно се насочва към клиничните проучвания като част от екипа на международната компания PPD (по настоящем Clinical Research Group към Thermo Fisher Scientific). От 2012г. до момента д-р Стефанова работи като консултант на пациенти и здравни специалисти (главно лекари и фармацевти), обучава екипи и контролира работата на проекти в Европа, САЩ, Канада, Латинска Америка, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Завършва успешно он-лайн курс по невронауки към Harvard University, САЩ през 2020г, "COVID-19 Training for Healthcare Workers" към Stanford University, САЩ през 2020г, „Overview and Management of Parkinson’s Disease“ към Salisbury University, САЩ през 2021г, "The COVID-19 Pandemic and the Use оf mRNA Vaccines" към Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania, САЩ през 2021г.

Д-р Стефанова владее свободно френски и английски език, има участия в различни национални и международни конгреси в областта на клиничните проучвания, педиатрията и невронауките.

Има широки интереси в областта на неврологията, като приоритет в практиката й е комуникацията с пациента и индивидуалният подход към състоянието му.