EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Иван Йорданов, началник на УНГ отделението в УМБАЛ "Софиямед": Ангината ни застига и през лятото

в.Телеграф 

 

9 юни 2022г.

  

Ангината, която се смята за есенно-зимна болест променя характера си и все по-често се проявява и през горещите летни месеци. Причините са много - най-вече свързани с жаждата за ледени напитки, резките разлики в температурата вътре и навън, както и излагането на студения въздух от климатика.

 

Завеждащият отделението по УНГ заболявания в УМБАЛ "Софиямед" д-р Иван Йорданов обяснява, че ангината или острия тонзилит е заболяване на целия организъм с местна проява по сливиците. Появата и честотата на така наречените "бели налепи" през различните сезони зависи от епидемиологичната обстановка, но през последните години резките климатични промени изменят и протичането на много заболявания, включително и на ангините.

 

"Най-честите причини за поява на ангината през летните месеци е свързана с необходимостта ни от приемане на много течности, които често бързаме да изпием и не се съобразяваме с каква температура са те. Заради жегите излагането ни на студения въздух от климатика е още по-агресивно, отколкото през пролетта, а всичко това води до по-улеснен начин да простудим организма си и съответното възпаление да засегне най-слабото ни място. При голям процент от хората това слаоо място са именно сливиците", коментира д-р Йорданов.

 

Специалистът допълва, че най- характерният симптом на ангината е силната болка при преглъщане, повишената температура до 38 градуса, общата отпадналост и подуването на шията. Често пациентите изпитват и болка към ушите. Ако след втория ден от появата на симптомите е налице невъзможност от преглъщане на собствената слюнка или отварянето на устата е изключително затруднено, това е сигнал, че е настъпило усложнение, като поява на абсцес в гърлото и се налага лечение по спешност. Според д-р Йорданов при прекарани седем гнойни ангини за една година, десет такива в две последователни години или девет в последните три години хроничното възпаление е налице и сливиците трябва да се премахнат.

 

"В болница "Софиямед" отстраняването на сливиците се извършва с най-модерните и безкръвни методи, което осигурява гарантирано бързо възстановяване и максимален комфорт за пациентите, особено при децата. Масово разпространена техника е класическата -с железни инструменти и примки. Тази техника трябва да се владее от всеки оператор. В съвременната УНГ практика и в отделението, което ръководя извършваме премахването на сливиците по безкръвен атравматичен метод с помощта на лазер, каутер или коблатор, които осигуряват по-малко болка на пациента след операцията, както и много по-кратък болничен престой", подчертава д-р Йорданов.

 

Той обръща внимание, че при децата изборът на метод за отстраняване на сливиците е изключително важен, за да се гарантира по-бързото им възстановяване. Индикациите за премахването на сливиците при тях е същото като при възрастните и родителите не трябва да отлагат интервенцията заради страх.

 

"Важно е родителите да знаят, че посредством методът който използваме възстановителният период е многократно съкратен. Интервенцията се извършва чрез обща анестезия, а пълното възстановяване е от 7 до 10 дни".

 

Поради зачестяването на острите хронични инфекции през пролетно-летния сезон на територията на "Софиямед" е разкрит и консултативен УНГ кабинет, които работи освен през делничните дни и в събота и неделя от 9:00 до 13:00ч. В него специалистите преглеждат както възрастни, така и деца.