EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Тина Тодорова, АГ специалист в УМБАЛ „Софиямед“: В родилна зала има много адреналин, много “първи” мигове, но и много тежки моменти

Стремежът ми винаги е бил да съм максимално открита към пациентите си

 

-Д-р Тодорова, как се насочихте към акушерството и гинекологията?

Възможността да видиш първите пулсации на сърцето на плода, радостта в очите на майката, която за първи път докосва своята рожба, това са нещата, които няма как да не те “притеглят” към родилна зала отново и отново. От друга страна, гинекологията дарява с този шанс жените, които имат репродуктивни проблеми и е една изключително бързо развиваща се част от медицината. Трудно ми е да ви отговоря как се насочих точно към тази специалност. Няма конкретна “романтична” ситуация, в която сме се срещнали и е “пламнала любов” помежду ни.

 

-Как премина специализацията Ви, какви са най-ярките спомени, които остави в съзнанието Ви това време?

Аз имах удоволствието и все още имам, да работя с едни невероятни хора, които преди всичко са Човеци. Които ми показаха, че трябва да си съпричастен с болката на хората и че всеки човек има слабости и в това няма нищо лошо. Хора, които не се страхуват да предават знанията си на по-младите колеги и които чуват тяхното мнение. Колективът, с които работя смело мога да твърдя, че е част от моето семейство. Имали сме невероятни преживявания заедно и в работата, и извън нея. Екипът ни е като една голяма фамилия, в която никога не е скучно.

 

-Вече сте търсен специалист, как спечелихте доверието на пациентките си?

На този въпрос най-добре могат да отговорят моите пациентки. Смятам, че за един специалист е изключително важно да бъде максимално полезен, изчерпателен в обясненията си и честен със своите пациенти. 

 

-Към кои области на акушерството и гинекологията имате най-силен професионален интерес?

Все още не мога да взема еднозначно решение по този въпрос. Двете направления са коренно различни и удоволствието, което носят в края на деня е коренно различно. В родилна зала има много адреналин, много “първи” мигове, но и много тежки моменти. Гинекологията е като игра на шах - трябва да имаш премерени движения, да планираш няколко хода напред за максимална полза за пациента.

 

Как виждате развитието си като специалист в бъдеще?

Искрено се надявам в положителна насока. Надявам се да мога да предам след време знанията си на по-младите колеги.

 

-В личен план, кои са заниманията Ви за свободното време?

Когато имам възможност гледам да прекарвам свободното си време близо до морето. То е моята форма на медитация.

 

- Кои житейски принципи се стараете да отстоявате винаги и при всички обстоятелства?

Честността - това е най-важният за мен принцип. Стремежът ми винаги е бил и ще бъде да съм максимално открита към пациентите си.

 

- Коя е най-голямата Ви мечта? 

Най-голямата ми мечта в професионален план, ако трябва да е само една и да е наистина мечта, е да имаме добро и качествено здравеопазване, до което да имат достъп всички хора.

 

Визитка:

Д-р Тина Тодорова работи в АГ отделението на УМБАЛ “Софиямед” от 2015г., след завършване на Медицински университет-София. Специалност по акушерство и гинекология придобива през 2022г. За работата си тя казва: „Възможността да видиш първите пулсации на сърцето на плода, радостта в очите на майката, която за първи път докосва своята рожба, това са нещата, които няма как да не те “притеглят” към родилна зала отново и отново“.