EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Жана Станева: Неонатологията в България е на европейско ниво.

Жените все по-осъзнато приемат раждането като акт и са все по-готови да станат родители. - Интервю с д-р Станева, завеждащия сектор Неонатология в УМБАЛ "Софиямед".

в.Стандарт

18.1.2018г.

 

Д-р Жана Станева: Неонатологията в България е на европейско ниво

Жените все по-осъзнато приемат раждането като акт и са все по-готови да станат родители, казва завеждашият Сектор Неонатология в „Софиямед“

 

Д-р Станева, в началото на годината бяха огласени данни за намаляване на раждаемостта в България, които отново стреснаха обществото. Как изглежда статистиката през вашия поглед?

Специално в АГ отделението на „Софиямед“ данните са по-различни. Броят родени деца, в сравнение с 2017-та година, е с 40 повече. През 2016-та завършихме с 287, сега завършихме годината с 325. Повишава се раждаемостта, намалява се броят на жените, които искат да раждат секцио, увеличава се броят на жените, които искат да раждат по нормален начин, увеличава се броят на жените, които искат да кърмят. Всички тези параметри са оптимистични.

Има промяна в тенденциите от предишни години?

Да, тенденцията се променя, защото информираността на майките е все по-голяма. Все по-голям е броят на жените, които искат да посещават училищата за бременни. Все по-осъзнато приемат раждането като акт и все по-готови са да станат родители.

Прекалената информираност на майките пречи или помага на вас, лекарите?

Пречи, когато информацията се черпи от хора, които не са специалисти в дадената област, когато се черпи от групи, споделящи своето виждане, своето преживяване. Медицината и въобще всичко, което е свързано със здравето, стои на научни основи. В Училището за бременни, което организираме към УМБАЛ „Софиямед“ даваме възможност на бъдещите майки да получат яснота по всички въпроси, които ги занимават, като им даваме възможност за информиран избор. Едно е дадена майка да каже, че не иска да ваксинира детето си, защото е чула, видяла или прочела нещо, съвсем друго е тя да е запозната от специалист какво би се случило, ако детето й се разболее, какви са шансовите да има постваксинална реакция, каква трябва да е подготовката на това дете, за да се пристъпи към ваксиниране.

Преди дни Министерството на здравеопазването призова са пешна имунизация на децата от морбили заради опасност от епидемия. Чия е отговорността да се стига до такива ситуации – родителите или лекарите?

Аз казвам – родителите. Няма лекар, който да не изпълнява имунизационния календар на България и да предлага на майките да не си ваксинират децата с ясното съзнание какво може да се случи. Ние живеем в епоха на глобализация, когато не е ясно откъде, какви потоци минават през България, какво се носи като вируси и бактерии, колко от хората, които минават през страната, са ваксинирани. Всичко това е толкова неясно и затова се случват тези ситуации. Здравното министерство е в правото си да предупреждава за опасност от епидемии, защото морбили е едно заболяване, което може да протече подмолно и такива лоши ефекти да има за здравето на детето.

АГ отделението на „Софиямед“ е едно от малкото, които позволяват на майките да гушнат бебетата си още в първите минути след раждането. Всички родилки ли го искат?

Не. Не всички са съгласни. Има майки, които искат да видят бебето веднага, да го гушнат, готови са дори да опитат кърмене. Но има и други майки, които пък искат да отсрочат срещата си с бебето по емоционални или физически причини. Родилките са с различен праг на болка, с различна психологическа нагласа.

Неонатологичният сектор на болницата вече разполага и с необходимата апаратура за отглеждане на преждевременно родени деца

Да, вече сме в състояние да отглеждаме недоносени бебета или деца, родени с отклонение от нормалното протичане на адаптационния период след раждане. Секторът вече разполага с  достатъчен брой кувьози, два дихателни апарата за стационарно лечение на деца, два портативни дихателни апарата, имаме термолегла. В състояние сме да отглеждаме бебета с възраст над 32 гестационна седмица. Наличието на тази техника позволява бебета да не се отделят от майките си, а контактът майка – бебе е изключително важен за оздравяването. Опитваме се да създадем такава среда за недоносените деца и тези, които имат нужда от по-дълъг престой, че те да бъдат максималко пощадени от отрицателни емоции. Да им осигурим светлина, спокойствие, цветна среда, която да е близка до домашната.

С какво отделениеото, в което работите, се отличава от останалите в страната?

В последните години в АГ отделението на „Софиямед“ въведохме протоколи за добра клинична практика, които са унифицирани с протоколите на водещи западни клиники, нещо, на което аз изключително много държа. Начинът на поведението ни към бебетата и начинът на лечение се равняват на най-добрите стандарти.

От години работите като неонатолог. Забелязвате ли някакви тенденции в сектора?

Мина периодът, в който много майки искаха да си определят термина на раждане, съобразно това какъв зодиакален знак да им е детето. В предишни години имаше тенденция да се прави плоново секцио в по-ранен стадий на бременността, това вече мина. Поопариха се и акушер-гинеколозите, и родителите с усложнения, които не очакваха.  Вече и бременната жена се стреми да се грижи за себе си така, както трябва. Доближаваме се като поведение и психика до европейците все повече и повече.

А промени ли се Неонатологията в България през последните години?

Аз работя много години в тази сфера, имам възможност и да сравнявам, защото през последните години посещават европейски и световни форуми. Бих казала, дори от лични впечатления, че нивото на Неонатологията в България се равнява или леко надминава нивото на държави като Франция и Германия. За разлика отпреди десетина години, когато ние бяхме далеч зад тях.

Утре е Денят на родилната помощ. Какво ще пожелаете на колегите си?

Да бъдат живи и здрави. Да са ентусиасти и да знаят, че няма по-голямо удоволствие от това да видиш едно дете живо и здраво, а родителите спокойни, след като си дал част от себе си за това щастие. Преди малко една майка дойде и ми показа снимки на едногодишното си дете – щастливо и здраво, а то се роди при нас миналата година с тегло 1 900 грама. По-голямо удоволствие от това няма.