EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Иван Христов: Да си лекар не е професия, а призвание

„Пандемията от ковид бе своеобразен стрес тест както за цялата система на здравеопазването, така и в частност на Спешната помощ. Всички спешни отделения в страната бяха ангажирани през първата вълна от вируса да оказват помощ на личните лекари и не само. Нашия екип не направи изключение. Само за ден имах по над 150 консултации по телефон на пациенти с ковид, и над 50 прегледa. Много от колегите от структура се разболяха именно заради близкия контакт със заразени болни, но това само показа, че да си лекар е не само професия, а наистина призвание. Да поставиш своето здраве и това на близките ти в риск, в името на живота и здравето на болния, имащ нужда от твоята помощ. За щастие нещата в момента са много по-различни с всяка изминала вълна на вируса. В ДКЦ-тата на „Софиямед“ функционират специализирани кабинети за диагностика и лечение на ковид. Имаме не само ковид отделение, както и досега, но и цяла Клиника по инфекциозни болести. Все по-рядко се налага заразени с ковид да постъпват за болнично лечение, което е наистина успокояващо и облекчаващо като цяло здравната система“. Това коментира д-р Иван Христов, началник на Спешното отделение в УМБАЛ „Софиямед“.

 

Той уточни, че често пациентите идващи в отделението мислят, че случаят им е спешен, но рядко е така.

„По-скоро се касае за неотложно, а не спешно състояние, но поради една или друга причина, в притеснението си, пациентите търсят структура за оказване на спешна помощ. Тези случаи разбира се също се диагностично уточняват при нас чрез съответните консултации със специалисти от ДКЦ или от болницата. Но с приоритет са пациентите докарани със спешни състояния като инфаркт, инсулт, след катастрофи и т.н.“, допълва той. Това е и причината прегледът при неспешен пациент да се заплаща, както и изследванията му, нещо срещу, което често част от пациентите не одобряват.

 

„Критериите за спешно състояние са описани в Стандарт по спешна медицина и ние няма как да не се съобразим с тях, независимо дали сме частно или държавно лечебно заведение“.