EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

"Софиямед" с безплатни прегледи на сърцето на 29 септември

в.Телеграф 

27.9.2022г.

 

Екипът на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на УМБАЛ "Софиямед" ще отбележи за поредна година Световния ден на сърцето-29-ти септември, с безплатни кардиологични прегледи с включено ЕКГ, съобщиха от лечебното заведение.

 

Те ще се проведат на 29-ти септември от 10:00 до 14:00 часа в ДКЦ "Софиямед" - БЛОК 1, бул. "ГМДимитров" 16. Час може да се резервира на тел. +359246500 00 и+359 895555444 или онлайн през системата на Supenioc.bg.

 

"При индикация по време на безплатните прегледи, пациентите могат да бъдат насочени за прием в клиниката за провеждане на високоспециализирани изследвания в болнични условия", коментира доц.д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в лечебното заведение. Тя припомня, че профилактичните прегледи за сърдечно-съдови заболявания е добре да се извършват веднъж на година, започвайки от 45-годишна възраст при мъжете и 50-годишна - при жените. Честотата им се определя от индивидуалния рисков профил и при наличие на повече от два рискови фактора за исхемична болест на сърцето е необходимо всяка година да се изследва липиден профил, ЕКГ и насочени изследвания при установяване на абнормна находка.

 

"За разлика отпреди пет-шест месеца, когато преобладаваха пациенти с пост ковиден синдром, напоследък пациентите, които търсят клиниката са с вече установено кардиологично заболяване. Те са на средна или в напреднала възраст, и ни посещават по повод коригиране в терапията или влошаване на състоянието им", посочва доц. д-р Ташева и добавя, че навременната диагностика при тези пациенти е от изключителна важност за своевременно овладяване на състоянието им.

 

"Предвид електролитния дисбаланс и недостатъчното снабдяване на клетките и тъканите с кислород, които са чести в острата и подострата фаза на инфекцията с Ковид 19, много от пациентите съобщават за оплаквания от сърцебиене и ускорен пулс. На тях се препоръчва провеждане на 24ч. Холтер ЕКГ, с оглед регистриране на ритъмно-проводни нарушения и навременно започване на лечение, намаляващо риска от последващи усложнения", подчертава тя.