EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Илияна Марчева: Хирургията на ръка у нас е на светото ниво

Невена ПОПОВА, Здраве.нет
в. 100 вести, Габрово  Стр. 4

29.6.2023
 

Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога - и животът ни. Той е всичко това, но и много повече - защото зад всяко име с "д-р" отпред стои един Човек.
Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива - отговорите на тези въпроси търсим в рубриката "Кой сте Вие, докторе?"
 

-Д-р Марчева, как решихте да специализирате хирургия на ръката?

От ранна детска възраст мечтая да стана лекар. Обичам да майсторя разни неща с ръце. Когато съчетах  двете неща, се получи Ортопедия и травматология и това стана моя мечта. От трети курс започнах да стажувам в Отделението по Ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина“-гр. Варна и се запознах отблизо с тази всеобхватна специалност. Най-много ме завладя  хирургията на ръка.

 

-Какво Ви привлече в тази толкова фина и деликатна област на реконструктивната хирургия?

Това е една многи иновативна област, т.к в нея се използват най-съвременните постижения на микрохирургията. Възможността да наблюдавам, да се уча и вече да оперирам деликатните структури на  човешката ръка, е истинско предизвикателство за мен.

 

-Разкажете за първите си стъпки като специализант – какво Ви развълнува най-силно, какво Ви уплаши, какво Ви даде сили да продължите напред?

Началото бе трудно, тъй като пред мен се откри един изцяло нов свят, възможности, за които не бях и помисляла. Резултатите от работата на колегите в отделението беше нещото, което ме развълнува най-много. Това, което ми даваше сили да продължа беше желанието на колегите да ме водят безотказно по този непознат за мен път. Безценна за мен е подкрепата на моя съпруг и моето семейсто, които не спираха да вярват в мен .

 

-Кои бяха най-трудните моменти в началото на този път?

Всяко начало е трудно, но аз не искам да мисля само за това. За мен по-важни са настоящето и бъдещето, които ще имам като специалист в тази специфична част на медицината.

 

-Кои са учителите Ви в специалността?

Това за моите колеги: проф. д-р Маргарита Кътева, д-р Калин Димитров, д-р Калин Ангелов, д-р Недко Гацов от УМБАЛ „Софиямед“.

 

-От гледната точка на млад лекар посочете кое според Вас е най-важното условие колегите Ви да остават на работа в България?

Уважението и правилната оценка на техния труд.

 

-Какви са амбициите Ви за професионална реализация  - на какви теми и проблеми от Вашата област бихте искали да се посветите  в бъдеще?

Амбициите ми са развитие в сферата на микрохирургията, хирургията на периферни нерви, сухожилната хирургия както и в реконструктивната хирургия.

 

-Кои са любимите са Ви занимания за свободното време?

Да прекарвам време с хората, които обичам.

 

-Какво бихте искали да пожелаете на колегите си от екипа, с който работите?   

Да продължават със същия плам да поддържат българската хирургия на ръка на световно ниво и да не спират да откриват нови хоризонти.