EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

2 успешни органсъхраняващи операции в един ден с робота Da Vinci от екипа уролози на Софиямед

Бъбреците на 2-ма пациенти в един ден бяха спасени от екипа на Клиниката по урология в УМБАЛ „Софиямед“. И двамата мъже на средна възраст са страдали от карцином на бъбрека, а посредством извършените им роботизираните интервенции и двамата ще бъдат изписани с функциониращи и най-вече запазени органи.

 

„Робот асистираната хирургия освен минималната травма на тъканите намалява и драстично риска от усложнения след операция, който е основен проблем при радикалната хирургия. Платформата „Da Vinci“ дава възможност за поне десетократно увеличение на образа, което осигурява изключителен контрол на оператора, дори при най-малките съдове. Роботът усъвършенства предимствата на лапароскопската хирургия и позволява на нас-специалистите, да извършваме много по-прецизна операция от конвенционалната хирургия- с по-малко болка, с минимална загуба на кръв, по-малък риск от инфекция, по-малко белези, по-кратък болничен престой и съответно по-бързо време за възстановяване“, коментира проф. д-р Калоян Давидов,д.м., началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Софиямед“.

 

64г. мъж от София е приет в болницата с тумори и на двата бъбрека. Екипът на Клиниката по урология планира поетапното премахване на злокачествените образувания като при първата операция премахва тумора от единия бъбрек като запазва неговата функция. На пациента предстои да бъде извършена и втора роботизирана интервенция с цел премахване на тумора от другия бъбрек и запазване на неговата функция.

Вторият пациент- 62г. мъж от Казанлък, постъпва в лечебното заведение след вече 1 отстранен бъбрек заради бъбречен рак. Благодарение на експертизата на проф. Давидов и екипът му, и предимствата на системата “Da Vinci”, заболелият му, единствен бъбрек, отново с карцином, е запазен, както и неговата функция.

 

„Органсъхраняващите операции при лечението на бъбреците са рутинни за екипа ни. В случая интересното е, че в един ден имахме синхронни случаи при двамата пациента. Радвам се и че операциите им бяха успешни, но е важно да се знае е, че не роботизираната система „Da Vinci“, не хирургът, а в случая „институацията“ „Софиямед“ определи до голяма степен резултата от интервенциите. За да има успешна дейност в ползва на пациента, трябва да има налице добре организирана и високоспециализирана болница, каквато е „Софиямед““, допълва проф. Давидов.