EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

5 съвета как да различим грипа от други вирусни инфекции при децата

Макар да няма обявена грипна епидемия много деца боледуват от грип. Ето и 5-те съвета на д-р Снежа Шаламанова-педиатър и специалист по инфекциозни болести в Детско отделение - Софиямед как да различим грипа от други вирусни инфекции при децата
 
1.Началото на грипа е остро и внезапно
 
2.Развива се с най-чести симптоми като втрисане, главоболие, болки и зачервяване на очите, светобоязън, болки по тялото, сънливост, силна отпадналост, безапетитие.
 
3.Температурата може да се повиши до 39.0-40.0С, като се задържа в тези стойности 3-4 дни.
 
4.По-късно се развиват симптомите от страна на дихателните пътища - запушване и секреция от носа, дразнене и болки в гърлото, появява се суха дразнеща кашлица, увеличават се шийните лимфни възли. При останалите респираторни вируси началото е по-постепенно, заболяването започва с хрема, болки в гърлото, кашлица, температурата се повишава в следващите дни, също постепенно.
 
5.Задължително детето трябва да бъде прегледано от педиатър при невъзможност за овладяване на симптомите в първите 2 дни след началото им.Той ще извърши и тест за доказване или отхвърляне на грипната инфекция.
 
 
При вече установена грипна инфекция педиатрите ни ви съветват:
 
1.Детето задължително да остане в къщи, тъй като е преносител на вируса 2-3 дни преди началото на оплакванията до 7 дни след клиничните прояви.
-да приема много течности, за да се предотврати обезводняване
-да се прилагат температуропонижаващи средства при болка и висока температура, както и сиропи за кашлица, инхалации с физиологичен разтвор, прием на витамини, особено на вит.С
-поставянето на овлажнител в стаята на детето, за подобряване на дишането му, също е полезно
-носните секрети трябва редовно да се отстраняват - при по-малките деца с аспиратор, да се поставят капки за нос, особено преди хранене или сън;
 
2.Възрастните и по-големите болни деца трябва да закриват устата и носа при кихане и кашляне, да мият с топла вода и сапун ръцете си или да ги почистват с дезинфектант, доколкото е възможно според състоянието им.
 
3.Честото проветряване на помещението, в което е настанен болният също е много важно.
 
4.Контактните на болното от грип дете, възрастни и други деца в семейството трябва също често да мият ръцете си с топла вода и сапун или да ползват дезинфектант.
 
5.Почиствайте редовно замърсените повърхности, възрастните да използват и еднократни предпазни маски.
 
6.При здравите деца, особено по-големите, по възможност да се избягва престой в затворени помещения, където има струпване на повече хора – транспортни средства, хипермаркети, молове, кина, дискотеки, които трябва често да се проветряват.