EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Online Училище за родители „Софиямед“ стартира с нова програма от 14-ти септември

От 14-ти септември стартира новата серия от лекции в програмата на Училището за родители на болница „Софиямед“, което университетският медицински комплекс провежда онлайн през страницата си във FACEBOOK. Лекциите ще се излъчват отново всяка сряда от 15:00ч. С новата програма продължава ангажиментът на специалистите от лечебното заведение да информират бъдещите родители за най-важните аспекти от бременността, раждането и отглеждането на новороденото и малкото дете.

 

Екипът на АГ отделението в болницата ще информира бъдещите родители за всичко по-важно относно проследяването на нормалната бременност и задължителните прегледи и изследвания през всеки триместър от бременността. Част от техните лекции ще бъдат свързани и с храненето и спорта по време на бременността; подготовката за раждането - прием, техники на дишане и релаксация по време на нормално раждане; поведение в предродилна и родилна зала; процесът на нормалното и оперативно раждане;

Първите 3 лекции на АГ специалистите, част от Програмата, ще се проведат по изключение в 13:00ч., отново в сряда.

 

Първа в този цикъл, на 14 септември, ще бъде разгледана темата „Пренатална диагностика – задължителни изследвания, съвети за хранене, спорт и пълноценна бременност “, която ще бъде представена от д-р Михаела Михайлова от АГ отделението на УМБАЛ „Софиямед“. В своята лекция на 28 септември акушер-гинеколозите от ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“ д-р Георги Кръстев и д-р Филипа Кръстева ще обсъдят с майките така наболялата сред обществото тема в последните години за метода на раждане - нормално раждане или чрез цезарово сечение, и етапите, през които преминават те.

 

Темата за подготовката за раждането - прием, техники на дишане и релаксация по време на нормално раждане, поведение в предродилна и родилна зала е също неизменна част от новата програма и ще се излъчи на 5-ти октомври.

 

Една от най-притеснителните теми за всяка бъдеща майка относно обезболяването на раждането, ще може да обсъдите със специалист от Отделението по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Софиямед“ на 19-ти октомври.

 

Отделението по Неонатология и неговите специалисти също ще се включат в Училището за родители с най-важните теми, свързани с отглеждането на новороденото: какво да правим след изписването от родилния дом, адаптация на новороденото и родилката, масаж и гимнастика на 26-ти октомври; съвети за правилно кърмене, колики, регургитации, запек на 2 ноември; захранване на бебето на 9-ти ноември и имунизации и ваксинационен календар на новороденото на 16-ти ноември от 15:00ч.

 

Цикълът от лекции ще предложи също съвети към родителите относно отглеждането на малкото дете с лекциите на педиатрите от Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“, който ще представят темите за правилното Нервно-психично развитие на новороденото и малкото дете на 23-ти ноември и за имунитета на бебето и малкото дете, и най-честите здравословни проблеми през първата година на 30-ти ноември.

 

Партньори на Училището за родители са едни от водещите утвърдени марки козметика за грижа за кожата на новороденото и майката, както и за бебешки принадлежности и играчки. Всички те също ще се включат след лекциите на лекарите и медицинските специалисти от болницата със своите съвети и насоки към бъдещите родители.