EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

ЦЕНТЪР ЗА РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ "СОФИЯМЕД" *КОРЕМНА ХИРУРГИЯ*

Център за роботизирана хирургия | КОРЕМНА ХИРУРГИЯ | ГРЪДНА ХИРУРГИЯ | ГИНЕКОЛОГИЯ | УРОЛОГИЯ |


ЦЕНТЪР ЗА РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ "СОФИЯМЕД" *КОРЕМНА ХИРУРГИЯ* ЦЕНТЪР ЗА РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ "СОФИЯМЕД" *КОРЕМНА ХИРУРГИЯ* ЦЕНТЪР ЗА РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ "СОФИЯМЕД" *КОРЕМНА ХИРУРГИЯ*
ЦЕНТЪР ЗА РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ "СОФИЯМЕД" *КОРЕМНА ХИРУРГИЯ*

Чрез робота Da Vinci се правят така известните безкръвни операции, които се извършват през много малки отвори средно от по 8 мм. Разликата с традиционните лапароскопски операции е, че между пациента и хирурга стои роботът "Да Винчи", който от своя страна дава нови възможности на хирурга, за подобряване качеството за на операцията. Загубата на кръв е много по-малка, травмата от операцията е намалена, което спомага за по-бързото възстановяване, по-нисък е и процентът на усложненията в постоперативния период. При по-леките интервенции възстановяването е до няколко дни. Тъй като това е минивазивна хирургия и няма големи разрези, възстановяването е много по-бързо.

 

Системата разполага с десетократното увеличение на зрителното поле, както и високата разделителна способност на двете камери, с които хирургът наблюдава мястото , върху което се извършва манипулацията с реален 3D образ. Това позволява да бъдат видяни детайли, отвъд възприятието на нормалното човешко око и спомага за максиналната прецизност на опертивните интервенции.

Благодарение на високата разделителна способност на двете камери и десетократното увеличение зрителното поле хирургът наблюдава коремната кухина и дори и най-малките детайли от структурата на органите в изключителни детайли . Това позволява да бъдат видяни детайли, отвъд възприятието на нормалното човешко око и спомага за максиналната прецизност на опертивните интервенции.

 

Основните компоненти на роботизирана система се състоят от конзола за управление, на която работи хирургът, оптичен панел, който обработва и предава триизмерни видеоизображения от камера в тялото на пациента, хирургичен (пациентски) панел, на който са разположени хирургични ръце, снабдени с фини инструменти със специални характеристики.

4-те хирургичните ръце се управляват и контролират на конзолата от хирура, ходът на операцията и какво точно трябва да се прави, се решава именно от хирурга. Инструментите могат да се огъват и завъртат с много по-голяма гъвкавост от човешката китка, което осигурява максимална прецизност в движенията и качество на хирургичната операция дори при много сложни случаи и труден достъп до оперативното поле.

 

С помощта на робота "Da Vinci" могат да се извършват интервенции за редица онкологични и неонкологични заболявания, на:

ЕКИП:

В УМБАЛ „Софиямед“ с робот Да Винчи в област „Коремна хирургия“ интервенции се извършват от три екипа:

доц. д-р Теодор Атанасов, началник на Клиниката по лапароскопска хирургия

д-р Сергей Сергеев, началник на Клиниката по хирургия

д-р Бисер Петров, началник на операционен блок

д-р Катя Тодорова - асистент хирург

д-р Александър Цветанов - асистент хирург

д-р Гюнер Хаджиев - асистент хирург*Част от роботизираните оперативни интервенции при злокачествени заболявания се поемат от НЗОК!

 


ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед” - БЛОК 1

02 465 00 00

ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед” - БЛОК 2

02 465 00 02

ДКЦ и УМБАЛ "Софиямед" - Люлин

02 465 0003

СПЕШНА ПОМОЩ

+359 890 123 150