EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Спешно специфично лечение на острия исхемичен мозъчен инсулт

Какво трябва да знаем за инсулта и как да се предпазваме от него!Информация от Националната Асоциация по Инсулти на САЩ – www.stroke.org

Инсултът е пета по честота причина за смъртност и водеща причина за инвалидизация при възрастни. Въпреки това, изглежда че твърде малко хора знаят какво представлява инсулта и как да разпознаваме неговите признаци.

Научете повече за инсулта, как да се предпазите Вие или Вашите близки от него и как разпознаването на признаците и симптомите може да спаси живот.Какво представлява инсулта?

Инсулта представлява прекъсване на кръвоснабдяването в част от мозъка. Мозъчните клетки са лишени от кислород и започват да умират. Инсулта може да причини загуба на речта, на движенията и на паметта.Хеморагичен инсулт

Има два вида инсулт – хеморагичен и исхемичен. Хеморагичните инсулти са по-редки, около 15% от всички инсулти, но те са отговорни за около 40% от смъртността при инсулт.

Хеморагичният инсулт се причинява от разкъсване на мозъчна аневризма или изтичане на кръв от отслабнал мозъчен съд. Кръвта се разпространява в мозъка или около него и причинява оток и налягане, разрушава клетки и тъкани в мозъка. Има два вида хеморагичен инсулт – интрацеребрален и субарахноидна хеморагия.Интрацеребрален кръвоизлив

Кървенето при него причинява смърт на мозъчните клетки в определена област на мозъка. Най-честите причини са високото кръвно налягане и възрастови промени на мозъчните съдове.

Понякога интрацеребралният кръвоизлив може да се причини от артерио-венозна малформация /АВМ/. АВМ е генетично обусловена патологична връзка между артерии и вени, в главния или в гръбначния мозък. Причините за АВМ не са изяснени, но ако се установи, може да бъде успешно лекувана.СУБАРАХНОИДНА ХЕМОРАГИЯ

При този вид инсулт е налице кървене в пространството между мозъка и неговата обвивка – субарахноидното пространство. Най-често се причинява от разкъсване на аневризма /разширение на кръвоносен съд/. Други причини включват АВМ, заболявания на кръвта, травма на мозъка, прием на антикоагуланти.Исхемичен инсулт

Исхемичният инсулт се причинява, когато кръвоносен съд пренасящ кръв към мозъка се запуши от тромб/съсирек. Това възпрепятства преноса на кръв до мозъка. Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за този вид инсулт. Исхемичните инсулти съставляват 87% от всички инсулти. Исхемичният инсулт може да се причини по два начина.

При емболичният инсулт кръвен тромб или фрагмент от плака се образуват някъде в тялото /обикновено в сърцето/ и се пренасят до мозъка. Веднъж достигнал до мозъка, тромбът се придвижва до достатъчно малък кръвоносен съд като блокира преноса на кръв през него и причинява инсулта. Около 15% от емболичните инсулти се проявяват при хора с предсърдно мъждене /ПМ/. Медицинският термин за този вид кръвен съсирек е ембол.

Тромботичният инсулт се причинява от кръвен съсирек, който се образува във вътрешността на артериите доставящи кръв до мозъка. Този вид инсулт се наблюдава обикновено при хора с високи стойности на холестерола и атеросклероза. Медицинският термин за съсирек, който се образува в стената на кръвоносния съд е тромб.

Два вида кръвни съсиреци могат да причинят тромботичния инсулт: тромбоза на голям съд и болест на малките съдове.Тромбоза на голям съд

Най-честият вид тромботичен инсулт /тромбоза на големите съдове/ се наблюдава в по-големите артерии на мозъка. В повечето случаи той се причинява от дълготрайна атеросклероза в комбинация с бързо формиране на кръвен съсирек. Високият холестерол е чест рисков фактор за този вид инсулт.

Болест на малките съдове

Друга форма на тромботичния инсулт се наблюдава, когато кръвния поток е блокиран в много малките кръвоносни съдове /болест на малките съдове или лакунарен инфаркт/. Малко се знае за причините на този вид инсулт, но той е тясно свързан с високото кръвно налягане.

Какво представлява Транзиторната Исхемична Атака /ТИА/?

Когато спре кръвотока до част от мозъка за кратък период от време, т.н. Транзиторна исхемична атака /ТИА/, това може да наподобява симптомите на инсулт. Тези симптоми се проявяват и имат продължителност по-малко от 24 часа преди да изчезнат. Въпреки че ТИА най-често не причиняват трайна мозъчна увреда, те са много важен предупредителен сигнал, че може да се изяви инсулт в бъдеще и не трябва да бъдат пренебрегвани

ТИА обикновено се причиняват по един от следните три механизма:

1. Забавен кръвоток в стеснена част на голяма артерия, носеща кръв към мозъка, като напр. каротидната артерия.

2. Кръвен съсирек в друга част на тялото /като сърцето/ се откъсва, придвижва се към мозъка и запушва кръвоносен съд в мозъка.

3. Стесняването на по-малък съд в мозъка блокира кръвотока за кратък период от време; обикновено това се причинява от плака с мастно съдържимо.

Някои важни факти, които да имаме предвид:

• 40 процента от хората с ТИА ще развият инсулт

• Близо половината от всички инсулти се проявяват в първите няколко дни след ТИА

• Симптомите на ТИА са същите както при инсулт

Целта на лечението на ТИА е да се предотврати последващ инсулт. Лекарствата и терапията зависят от точната причина за ТИА. В допълнение към промяна режима на живот като диета, физическа активност, ограничение приема на алкохол и спиране на тютюнопушенето Вашият лекар може да препоръча лекарства за контрол на кръвното налягане, високият холестерол или сърдечно заболяване. Тези промени могат да намалят риска от последващи ТИА или инсулт. Има множество медикаменти, които могат да предотвратят образуването на кръвен съсирек и да намалят риска от развиване на инсулт.

Ако ТИА се предизвиква от запушване на главна артерия в областта на шията, която кръвоснабдява мозъка, наречена каротидна /сънна/, може да бъде необходима операция/интервенция за отваряне на артерията и предотвратяване на инсулта. Тези процедури са известни като ендартеректомия и стентиране.

Обсъдете с Вашия лекар най-добрите възможности за профилактика за Вас. След това поемете своите отговорности и се наслаждавайте на здравословен начин на живот. Промените в начина на живот като да се яват здравословни храни и да се спре тютюнопушенето, направени още днес, могат да намалят риска от инсулт още от утре.Предпазване от инсулт

Определени рискови фактори могат да увеличат вероятността да развиете инсулт. Ако имате вече установени рискови фактори, работете заедно с Вашия лекар за намаляване на личния Ви риск. Намалете вероятността от инсулт за Вас и хората около Вас като следвате следните правила:

1. Разпознаване. Прегледайте рисковите фактори и разпознайте Вашите лични рискове.

2. Намалете рисковите си фактори. Работете за намаляване риска от инсулт чрез промени в начина на живот, и ако е необходимо с лекарства.

3. Научете и действайте. Научете се как да разпознавате признаците и симптомите на инсулт като запомните схемата FAST/БЪРЗО. Действайте при първите приднаци на инсулт и помогнете да се спаси живот.ВРЪЗКА МЕЖДУ ПРЕДСЪРДНОТО МЪЖДЕНЕ И ИНСУЛТА

Изключително важно е да се разпознаят връзките между пресърдното мъждене /ПМ/ и повишения риск от инсулт чрез разпространение на обучителни материали за хора с ПМ, техните близки и практикуващите лекари.

Предсърдното мъждене /ПМ/ засяга около 2.2 милиона души в САЩ. ПМ е вид нерегулярно сърцебиене, често причинено от непредвидимо и понякога бързо съкращаване на предсърдията на сърцето. Тези нерегулярни удари на сърцето могат да причинят образуването на съсирек в сърцето, който може да се придвижи до мозъка и да причини инсулт.

Запознайте се с фактите за ПМ за да се предпазите от инсулт.

Предсърдното мъждене е:

• Водещ рисков фактор за инсулт

• По-често при хора на възраст над 60

• Често е асимптоматично /не дава оплаквания/, което прави трудно разпознаването му

Важно е да знаете:

• ПМ може успешно да се лекува с помощта на медицински специалист.

• Около 15% от всички хора с инсулт имат също и ПМ.

• Можете да се предпазите от инсулт, ако сте информирани за ПМ и правилно лекувани за него.

• До 80% от инсултите при хора с ПМ могат да бъдат предотвратени.

Диагностицирането на ПМ може да бъде трудно. Хората с ПМ често са притеснени от състоянието си и как то може да им се отрази. Много от хората с ПМ не знаят за петкратно повишения риск от инсулт в резултат на ПМ.

Оценете своя риск с КАРТАТА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА РИСКА ОТ ИНСУЛТФактори от начина на живот

Факторите от начина на живот като диета и физическа активност са част от факторите, които могатда бъдат контролирани. Факторите от начина на живот са навици и поведение, които хората сами избират. Ако бъдат променени, те могат директно да се отразят на някои медицински рискови фактори като доведат до подобрението им.ДИЕТА И ХРАНЕНЕ

Здравословната диета може да помогне да се намали риска от хронични заболявания, да подобри общото Ви здравословно състояние и да Ви помогне да постигнете и поддържате здравословно тегло. Да се храни човек здравословно означава да се вземат информирани решения за избора на храна и балансирането на калориите. Най-новите насоки и препоръки за диетично хранене /Dietary Recommendations for Americans 2010/ включват следното:

• Да се приемат повече харни от растителен произход, като например зеленчуци и бобови, пълнозърнести и ядки.

• Да се приема повече риба и морски продукти на мястото на червено месо, птиче месо и яйца.

• Да се ограничи приема на сол /натрий/, твърди мазнини, добавъчни захари и рафинирани зърнени храни.

• Да се намалят калориите, които поемате и да се увеличат калориите, които изгаряте чрез физическа активност.

Наднорменото тегло натоварва цялата Ви сърдечно-съдова система. Това също може да предизвика висок холестерол, високо кръвно налягане и диабет, всяко от които може да увеличи риска от инсулт.ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

Физическата активност включва всяко нещо, което кара тялото Ви да се движи. Скорошно проучване показва, че хората, които се упражняват пет или повече пъти седмично са с намален риск от инсулт. Последните препоръки за физическа активност /CDC on Physical Activity Guidelines/ за възрастни включват:

• Умерена активност. 150 минути активност с умерен интензитет на седмица (бързо ходене, водна аеробика, каране на колело) и два или повече дни от седмицата тренировки с подходящи тежести.

• Засилена активност. Или 75 минути активност със засилен интензитет на седмица (джогинг, тичане, плуване) и два или повече дни от седмицата тренировки с подходящи тежести.

• Разделяне на части. Ако не можете да издържите 30-минутна активност наведнъж, раделете я на 10-минутни части. Запомнете, че всяка една физическа активност е от значение.

• Правете го за удоволствие. Ходене или каране на колело с приятел, курс по танци, в различни части на деня – може да бъде удоволствие.

Редовната физическа активност ще подобри общото Ви здравословно състояние и тонус и ще намали риска от хронични заболявания.ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Тютюнопушенето уверичава двойно риска от инсулт в сравнение с непушачите. Тютюнопушенето засилва образуването на съсиреци, концентрирането на кръвта и увеличава количеството на образувани плаки в артериите. Ако сте пушач, опитайте всичко възможно да спрете да пушите. Попитайте Вашия лекар за начините за подпомагане на спирането като никотинови пластири, консултиране, и програми в които бихте могли да се включите. Отказването от тютюнопушене може да бъде трудно, затова не се отказвайте при първия неуспешев опит.ПРИЕМ НА АЛКОХОЛ

Приемът на алколо се свързва с инсулта в множество проучвания. Приемът на твърде много алкохол може да увеличи кръвното налягане и рискът от инсулт. Опитвайте се да пието, ако сте решили, умерено – не повече от две питиета на ден за мъже и едно питие на ден за жени.

Едно питие се равнява на:

• 350 мл бира

• 140 мл вино (1 чаша)

• 30 до 45 мл ликьорМедицински рискови фактори

Високото кръвно налягане /артериална хипертония/, предсърдното мъждене /ПМ/, високият холестерол, диабета и сърдечно-съдовите проблеми са медицински рискови фактори за инсулт, които могат да бъдат контролирани. Медицинските рискови фактори често се причиняват в комбинация с други, като например фамилност. Медицинските рискови фактори се лекуват с медикаменти и специални диети. Обсъдете с Вашия лекар различните възможности и заедно направете най-добрия план за Вас.ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Високото кръвно налягане е най-важната причина за инсулт. Кръвното налягане е силата, която кръвта оказва върху стените на Вашите артерии. Високото кръвно налягане кара сърцето да помпи по-силно за да придвижва кръвта в тялото. Това може да отслаби кръвоносните съдове и да увреди основни органи, като например мозъка. Хората с високо кръвно налягане има един и половина пъти повишен риск от инсулт в сравнение с тези, които системно поддържат оптимално артериално налягане 120/80. Най-важното, което можете да направите е да го контролирате. Това може да стане чрез здравословни навици за хранене, физическа активност и медикаменти.ВПРЕДСЪРДНО МЪЖДЕНЕ /ПМ/

ПМ е вид нерегулярен сърдечен ритъм. Може да се прояви във всяка възраст, но най-често при хора над 65 годишна възраст. ПМ е по-често при хора с високо кръвно налягане, заболявания на сърцето или диабет. ПМ увеличава риска от инсулт, тъй като предизвиква промяна в посоката на движение на кръвта в сърцето. Това предразполага образуването на тробми, които след това могат да се придвижат до мозъка и да причинят инсулт.

Дълготрайното и нелекувано ПМ може също така да отслаби сърцето и да доведе до сърдечна недостатъчност. Целта на лечението на ПМ е въстановяване регулярния ритъм на сърцето, което може да се постигне с лекарства или чрез използване на електрически стимулатор.ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ

Холестеролът е мастната субстанция в кръвта. Тя може да се образува в тялото или да се внася отвън. Високият холестерол в артериите може да блокира нормалния кръвоток към мозъка и да причини инсулт. При висок холестерол Вашият риск от сърдечно заболяване и атеросклероза също нараства. Има препоръчителни нива на хорестерола и ако Вашите са по-високи, това може да бъде контролирано чрез здравословни начини на хранене, физическа активност или медикаменти.ДИАБЕТ

При хора с диабет организма или не образува достатъчно инсулин (тип 1 диабет) или клетките не разпознават инсулина (тип 2 диабет). Без инсулин, организмът не може да преработва захарта, която е основното гориво за клетките в тялото. Хората с диабет имат до четирикратно повишен риск от инсулт отколкото тези, без диабет, основно защото хората с диабет често имат и други рискови фактори за инсулт като високо кръвно налягане, предсърдно мъждене, и висок холестерол. Различните начини за контролиране на диабета включват намаляване на теглото, упражнения, промяна в хранителните навици, медикаменти през устата и инсулинови инжекции.ПРОБЛЕМИ С КРЪВООБРАЩЕНИЕТО

Кръвообращението е движението на кръвта през сърцето и кръвоносните съдове. Един от основните проблеми на кръвообращението е атеросклерозата, прогресиращо отлагане на мазнини в артериите, които причиняват втвърдяване и образуване на холестеролови плаки. Атеросклерозата може да промени артериите и да блокира кръвотока до мозъка, което повишава риска от инсулт, транзиторна исхемична атака /ТИА/ или друго сърдечно заболяване. Проблемите с кръвообращението могат да бъдат лекувани с медикаменти или хирургия/интервенция.БОЛЕСТ НА КАРОТИДНАТА /СЪННАТА/ АРТЕРИЯ

Болестта на каротидната артерия /още наречена стеноза на каротидната артерия/ е причинена от стесняване на каротидните артерии. Това са двете главни артерии в областта на шията, които кръвоснабдяват мозъка. Често няма никакви симптоми/оплаквания. Това състояние се причинява от възрастови промени, нездравословен начин на живот и неконтролирани рискови фактори като висок холестерол. Съществуват тестове за изследване на каротидната артерия, и медикаментозни или интервенционални методи за лечение при наличие на симптоми и/или значима стеноза.НЕКОНТРОЛИРУЕМИ РИСКОВИ ФАКТОРИ

Някои рискови фактори за инсулт просто не могат да бъдат контролирани. Но познаването им, е все пак важно за определяне на общия риск от инсулт.ВЪЗРАСТ

Инсулт може да получи всеки, по всяко време и на всякаква възраст. Все пак, рискът от инсулт се увеличава с възрастта. След 55 годишна възраст рискът от инсулт се удвоява за всяко десетилетие от живота на човека.ПОЛ

Жените по-често получават инсулт годишно, отколкото мъжете, основно поради това че живеят по-дълго от мъжете, а инсултът се проявява по-често в по-късна възраст. При инсулт в по-късна възраст, жените получават по-тежка инвалидизация от него. Жените по-рядко знаят за по-високите рискове от инсулт. Инсултът е двойно по-честа причина за смъртност при жените от рака на гърдата годишно.

Честотата на инсултите е по-висока при мъжете в по-млада възраст.РАСА И ЕТНОС

Африкано-Американците са с двойно по-висок риск от инсулт, отчасти поради по-голяма склонност към високо кръвно налягане, диабет и напълняване. Латино-Американците и Азиатците също са с по-висок риск от инсулт в сравнение с Кавказката раса.ФАМИЛНОСТ

Рискът Ви от инсулт се увеличава, ако член от семейството (родител, баба или дядо, сестра или брат) е имал инсулт или инфаркт в по-ранна възраст.ПРЕДХОДЕН ИНСУЛТ

След като са преживели инсулт, самите преживели заболяването и техните близки концентрират обикновено усилията си върху рехабилитация и въстановяване. Все пак, особено важно е да се положат усилия и за предотвратяване на последващ инсулт. В САЩ инсултът води до смърт при повече от 130,000 души годишно, което го прави петата водеща причиназа смъртност. Около 40% от смъртността е при мъже и около 60% - при жени. Около ¼ от близо 800,000 инсулта всяка година са повторни.ФИБРОМУСКУЛНА ДИСПЛАЗИЯ (ФМД)

ФМД е заболяване, при което някои от артериите, които пренасят кръв към тялото не се развиват, както би трябвало. В стените на артериите се разраства фиброзна тъкан, което причинява тяхното стесняване. В резултат на това, кръвотока през артериите намалява.ОТВОРЕН ФОРАМЕН ОВАЛЕ (PFO)

Инсултите и ТИА могат да се проявяват и без видими рискови фактори, например ако се причиняват от „дупка” в сърцето наречена отворен форамен овале (PFO). Около 1 от 5 Американци имат PFO. Тъй като PFO обикновено не дава симптоми, много от хората не знаят, че имат това медицинско състояние, което ги поставя под повишен риск за инсулт или ТИА. Много от свързаните с PFO инсулти се наричат криптогенни, т.е. без установима причина.ТРАНЗИТОРНИ ИСХЕМИЧНИ АТАКИ (ТИА)

Предпазването от инсулт е много важно при тези, които вече са преживели ТИА. ТИА са кратки епизоди на подобно на инсултните симптоми, които продължават от няколко минути до 24 часа, но обикновено не предизвикват трайна увреда или инвалидизация. ТИА са сериозни предупредителни признаци на възможен последващ инсулт и трябва да се приемат сериозно. Рискът от инсулт до 90 дни след ТИА може да бъде висок – 17%, като най-висок е риска в първата седмица след ТИА.