EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

2243 са новорегистрираните с коронавирусна инфекция за последното денонощие при направени 7659 PCR теста

БНР

Програма Хоризонт

27.10.2020


 

2243 са новорегистрираните с коронавирусна инфекция за последното денонощие при направени 7659 PCR теста. Това показва, че почти една трета от всички проби са положителни. Починали са 42 души, при 65 медицински лица е доказана COVID инфекция за последните 24 часа.

Най-много нови случаи през изминалото денонощие са регистрирани в София – 913, Пловдив – 209 и Благоевград – 130. С новодиагностицираните случаи червените зони с най-висока заболеваемост в страната вече са 7. Това са София, Благоевград, Търговище, Сливен, Габрово, Шумен и Русе. Все по-осезаема е липсата на медици в страната. Всекидневно между 15 и 20 екипа на спешна помощ работят в столицата, което е крайно недостатъчно. За населението на София по стандарт се изискват минимум 80 екипа, обясни говорителят Катя Сунгарска. Тя посочи, че само на ден петима медици от спешна помощ в София са диагностицирани с COVID-19.

 

Катя Сунгарска: Нямам информация в момента, слава Богу, да имаме колеги в много тежко състояние. Подложени сме на огромно изпитание и отново молим хората да имат търпение и да знаят, че даваме всичко от себе си и правим максимума с ресурса, с който разполагаме. Колегите ми работят в готовност да се отзоват в почивните дни, които им са определени да почиват след тежките 12-часови дежурства. Те идват и помагат на другите работни смени, за да се съберат колкото се може повече екипи.

2130 са вече пациентите в COVID отделенията в страната, като 149 от тях са в интензивни структури. Междувременно стана ясно, че няма да има изключения за продължителността на карантината при конкретни длъжностни лица, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. От там напомнят, че карантината е с еднаква продължителност за всички български граждани, а отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината или намаляване на нейния срок.

COVID отделенията във всички големи столични болници са пълни, разкриват се нови легла, но няма достатъчно персонал. В най-голямата спешна болница в страната „Пирогов" отделят 2 етажа за настаняване на заразени с коронавирус пациенти и лекари.

Директорът професор Асен Балтов допълни, че започва преразпределение на леглата в болницата

 

Проф. Асен Балтов: Ще бъдат обособени два етажа – един за пациенти, които ще бъдат лекувани за техните основни заболявания. Разбира се, и за това, че са заразени с Covid ще бъдат под активно наблюдение денонощно. По същия начин ще процедираме с един етаж, който ще бъде изцяло за персонала на „Пирогов"". Като тези, които са без симптоми, ще се лекуват вкъщи.

В COVID отделението на „Пирогов" места няма. Там се лекуват 79 пациенти, още петима са интубирани в реанимация. 3 отделения на спешната болница са затворени, заради липса на кадри. Всичките 37 легла за лечение на пациенти с коронавирус в Александровска болница са заети. Поради липса на персонал част от пациентите са на дистанционно наблюдение, посочи директорът професор Борис Богов.

 

Проф. Борис Богов: От вчера сме въвели COVID дистанционна електронна система. Ние имаме вече такива мониторирани трима пациенти с проследяване на определени показатели, няколко параметъра, които изпращат онлайн всичките параметри в един контролен център.

Обмисля се и превръщането на клиниката по алергология в COVID отделение. То може да стане факт до месец и половина. Трикратно увеличаване на леглата в отделна сграда готвят в университетската болница Софиямед, съобщиха от ръководството. Това ще стане най-късно до две седмици, каза за „Хоризонт" доктор Иван Колчаков:

Д-р Иван Колчаков: Включваме и лекари, които са специализанти, тоест все още нямат специалност, но са завършили лекари.

 

Седемдесетте легла в пулмологията и в инфекциозното отделение на столичната болница „Света Анна" са заети, както и петте реанимационни легла за пациенти с COVID. От болницата заявиха, че са изпълнили ангажиментите си по отношение на брой легла. COVID отделението в белодробната болница „Света София" също е пълно съобщи директорът доктор Любчо Пенев. Там разполагат с 49 легла за пациенти с коронавирус, от които 5 интензивни, като при нужда могат да се намерят още резерви.

 

Общо 40 са леглата за пациенти с коронавирус в университетската болница „Свети Иван Рилски".

 

Междувременно болницата в Шумен обяви, че няма възможност да приема нови болни, а във Велики Преслав болницата е пред затваряне. Очаква се утре кметове и здравни власти да обсъдят ситуацията.

 

Персоналът на многопрофилната болница във Велики Преслав масово напуска. Над 70 години е средната възраст на лекарите, работещи в общинската болница във Велики Преслав. Средната възраст на медицинските сестри е над 68 години. Ще се боря болницата да остане да работи по досегашните клинични пътеки, с болни, отрицателни за COVID, това каза кметът инженер Янко Йорданов. Той е информирал за патовата ситуация общинските съветници.