EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Универсален профилактичен пакет за мъже до 40г.!

ТОП специалистите на "Софиямед" Ви препоръчват Универсален профилактичен пакет за мъже до 40 години, защото

 

Проф. д-р Константин Чернев,завеждащ Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ „Софиямед“:

Чрез всички пакети пациентитемогат да профилактират най-важните заболявания на сърдечно-съдовата система,онкологични и матаболитни заболявания и такива свързани с хронични вирусни инфекции. Ранното им откриване и провеждането на профилактични мероприятия–здравословен начин на живот, хранене и ранно лечение, води до съществено подобряване качеството на живот и удължаването му. Различните заболявания се изявяват по различен начин в различни периоди от живота, поради което провеждането на периодични профилактични прегледи до 40 г. трябва да е с честота от 5г. Докато след 50г. възраст и при хора, при които съществува наследствен риск, профилактиката се извършва с различна честота взависимост от съществуващите минимални нарушения в интервал от 1 до 3г.

 

Заразяването с човешки папиломни вируси (HPV), е  една от най-честите предавани по полов път вирусни инфекции . След инфектиране често липсват проявина заболяване като при повече от 80% от заразените, инфекцията е транзиторна(преходна). В по-малък процент от случайте обаче, даден HPV тип може даперсистира („да се закрепи“) и да доведе до промени в заразения слой от клетки.Така например, неоткритата персистираща инфекция при жени е особено опасна и може да доведе до промени в дългосрочен план (рак на маточната шийка,влагалището и др.). Затова се препоръчва профилактичните изследвания, както при дами под 40, така и над тази възраст, непременно да включват и  лабораторен тест  за HPV. В профилактичните пакети за мъже и жени, голямо значение има провеждането на изследвания за вирусите на Хепатит В(НВV) и Хепатит С ( HCV) .  НВV и  HCV могат да се предават както по полов път така и чрез кръвни механизми, а освен това от майка на новородено по време нараждането. Изследват се за откриване на явна (остър вирусен хепатит) или скрита инфекция (хронично безсимптомно носителство) с някои от двата вируса. Около 5%от българите са заразени, предимно с  НВV, но инфекцията с вируса на хепатит С, много по-често е безсимптомна и създава хронично носителство. България е страна с относително ниско разпространение на тези вируси, но профилактичното изследване позволява ранно откриване предипоява на чернодробна цироза и подобрява възможността за ефективна терапия.

 

Д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в УМБАЛ „Софиямед“:

„Пакетите за профилактика за мъжете са както с основен акцент сърдечно-съдови заболявания, така и урологични такива. Младите мъже обикновено не се замислят за простатата си и това е нормално, защото в първите десетилетия от живота тя не създава сериозни проблеми, като изключим някои възпалителни заболявания. Най-честите проблеми с простатата възникват след 50 годишна възраст. Това обаче не изключва отговорността на всеки мъж над 40 години да прави веднъж годишно профилактичен преглед при уролог.Доста по-често срещани оплакванията във възрастта до 40г. са симптомите в областта на уринарния тракт. Повечето от тях се дължат на камъниили песачинки в бъбреците. При мъжете вероятността за появата на камъни е по-честа от жените като съотношението е 3 към 1. Най- честа е появата им прилица на възраст между 30 и 50 години. Лечението на бъбречно –каменната болест и неговото профилактиране е от съществена важност. Всяко забавяне в лечението може да доведе до тежки усложнения и увреда на бъбрека.Ето защо е важно профилактиката със съответните я придружаващи лабораторни и образни изследвания, защото всички заболявания на простатата например са лесно лечими,но ако бъдат установени навреме! Профилактиката по отношение на нея включва задължително преглед, ехографско изследване и PSA туморен маркер.

 

Профилактични прегледи засърдечно-съдови заболявания е добре да се извършват веднъж на 1-2 години, като се започне от 45 години при мъжете и 50 години при жените. Честотата на прегледите се определя от индивидуалният рисков профил. При наличие на повечеот 2 рискови фактора за изхемична болест на сърцето е необходимо ежегодно изследване на липиден профил, ЕКГ, и насочени изследвания при установяване на абнормна находка. Едно от тези насочени изследвания е ехокардиографията.Това изследване позволява под ехографски контрол да се разгледат в детайли всички структури на сърцето и да се прецени има ли отклонения във функцията иструктурите му, и как това може да се лекува. Болница „Софиямед“ разполага с една от ехографские системи в България от най-висок клас за извършване на прецизна неинвазивна диагностика на сърдечно-съдовата система за установяванена вродени и придобити сърдечни и съдови болести, чиято изява често се свързва с не навременната диагностика и напредване на възрастта.

 

Повече информация:

eveleva@bulpharma.bg тел. 0895 555463

ebibinovska@bulpharma.bg; тел. 0895 555591

Всеки работен ден от 8:30 до 16:30ч.