EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Зад някои анемии се крият злокачествени заболявания

23.2.2015
в. Телеграф

Анемиите са едни от най-честите заболявания на нашето съвремие. Те са свързани със симптоми като лесна уморяемост, безсилие, сънливост, нарушена работоспособност, бледост на кожата и лигавиците, парене на езика, ранички около ъгъла на устата, чупливост на ноктите и косата, бяло течение при жените, което не е свързано с възпаление. Често се различават трудно от пациентите като сериозно заболяване, изискващо лечение. Как се диагностицира анемията и кои са най-честите й форми коментират завеждащ отделението по клинична хематология в УМБАЛ "Софиямед" д-р Цветан Алайков и завеждащ отделението по гастроентерология в УМБАЛ "Софиямед" д-р Пламен Петров.
Д-р Цветан Алайков, завеждащ отделението по клинична хематология В УМБАЛ "Софиямед": Диетата може да причини анемия
Анемията е заболяване, което се причинява от намаляване на червените кръвни телца (еритроцити) и хемоглобин в кръвта. Причините за настъпване на заболяването обуславят и различните видове анемии - вродени, хемолитични, свързани с дефицит на вит. В12 или фолиева киселина, анемии свързани с нарушено образуване и съзряване на еритроцитите в костния мозък или анемии свързани с други заболявания на стомаха, червата, черния дроб, бъбреците, автоимунни или ракови заболявания. Желязодефицитните анемии са най-често свързани с други заболявания и затова са най-разпространени. Те могат да възникнат както при повишена загуба на желязо в резултат на остри и хронични кръвозагуби, така и от неадекватен на нуждите на тялото внос на желязо. Този тип анемия е по-характерен за женския пол и една от основните причини за това е ежемесечната кръвозагуба с менструацията. Желязодефицитна анемия може да се развие също и в хода на бременността, както и при кърмене. Друга причина за по-високата честота на този вид анемия сред жените може да бъде спазването на небалансирани диети, при които се консумират храни, бедни на желязо. В последните години станаха популярни различни диети, насочени именно към едностранно хранене или вегетарианство, водещо до изключване, намален или небалансиран прием на месо. Месото освен че е най-богатия източник на желязо (Fe) за организма, в него формата (валентността) на Fe е и най-добра за усвояване. Съществуват и анемии, които възникват в следствие на генетично предразположение. За щастие тяхната честота е много по-ниска в сравнение с тази на желязо дефицитната анемия. Такива анемии са: таласемиите, наследствената сфероцитоза, сърповидноклетъчната анемия и някои ензимопатии като дефицитът на глюкозо 6 -фосфат дехидрогеназата и др. Статистиката показва, че броя на пациентите с анемии през последните години нараства сред по-възрастното население - като причини за това могат да се изтъкнат по-трудното и непълноценно усвояване на храната, което настъпва с напредване на възрастта, хроничните заболявания, обездвижването и приема на различни медикаменти. За съжаление много хора, разбирайки че имат анемия, започват да се консултират със съседи и приятели (а не с лекар) и акцентират на храненето с черен дроб, спанак, червени плодове и зеленчуци. Така обаче не се постига резултат, а само се отлага установяването на основната причина на състоянието. Ако има например тумор на началната част на дебелото черво (колон асценденс) се забавя диагностицирането и лечението, което е в пряка връзка с прогнозата за излекуване на пациента. Затова колкото по-рано се установи и най-лошото заболяване, неговото лечение е по-лесно и прогнозата за пациента е много по- добра. Като цяло лечението на анемиите зависи най-общо от техния вид и общото състояние на болния. При леките форми на желязодефицитна анемия лечението се състои в прием на перорални железни медикаменти. Ако анемията е тежка (хемоглобин под 90г/л) е необходимо болният да бъде хоспитализиран и лекуван с железни препарати за венозно приложение, а ако е необходимо може да се извърши и кръвопреливане.
Д-р Пламен Петров, забождащ отделението по гастроентерология В УМБАЛ "Софиямед": Някои тумори водят до анемия
За диагностика на анемията е необходимо да се изследват кръвни показатели. Грешка е обаче да се лекува болен от желязодефицитна анемия, без да се знае каква е причината довела до нейното развитие. За целта, освен лабораторни изследвания на пациентите се препоръча извършване да ендоскопско изследване на храносмилателния тракт, тъй като заболяванията на храносмилателната система са найчестите, водещи до развитие на желязодефицитна и мегалобластна (витамин В12-дефицит) анемия. Изследванията включват ФГС-фиброгастроскопия (оглед на хранопровод, стомах и дванадесетопръстник), ФКС-фиброколоноскопия (оглед на дебелото черво), както и ретроградната панкреатико-дуодено графия, които направени с анестезия, спестяват неприятните усещания на пациента. Ендоскопските изследвания на храносмилателната система дават възможност да се установят различни възпалителни, доброкачествени и злокачествени заболявания, включително лимфоми на стомаха и червата. Чрез тях могат да бъдат взети и биопсии от съмнителен за болестен процес зони и/или да се отстранят различни образувания с цел профилактика и лечение. Образните изследвания като скенер и ултразвук, както и диагностичните и терапевтични пункции под ехографски контрол са друг важен етап в диагностиката на това заболяване. Най-честите форми на анемия са свързани с недоимък на желязо и могат да се причинят след кръвоизлив от язва на стомаха или дванадесетопръстника, автоимунни заболявания на червата - ХУК или болест на Крон, хемороиди, туморно образование, както и от генитално кървене. Тогава много бързо се изчерпват запасите на желязо в организма и анемията е неминуема. При жените например е задължителна и консултация с гинеколог, във връзка с нарушения в месечния цикъл (обилни, нередовни или често настъпващи менструации) или маточни новообразувания - най-често миом-ни възли. Не трябва да се забравя, че заместителното лечение с желязо при желязодефицитна анемия има само спомагателна роля. От съществено значение е установяването на причината за настъпилата анемия и активното търсене на евентуална хронична кръвозагуба в хода на злокачествен процес. Профилактиката на желязодефицитната анемия е свързана на първо място с балансиран хранителен режим
- прием на храна, богата на желязо
- месо, яйца, плодове и зеленчуци, но и чрез провеждането на периодични профилактични прегледи при специалисти, за превенция от развитие на хронични възпалителни и злокачествени заболявания.